Читај ми!

Posle spektakularnog poletanja, misija „Artemis 1“ se odvija po planu

Istorijska misija „Artemis 1“ poletela je u ranim jutarnjim satima nakon više meseci iščekivanja. Ovim lansiranjem započeto je putovanje letelice „Orion“ oko Meseca, otvarajući put Američkoj svemirskoj agenciji NASA da posle pola veka vrati astronaute na površinu Meseca.

Spektakularni snimci Zemlje koje je zabeležila svemirska letelica „Orion“ stigli su posle više od devet sati nakon poletanja, dok je kapsula bila udaljena oko 92.000 kilometara od naše planete na putu ka Mesecu.

Raketa visoka 98 metara "Space Launch Sistem", ili SLS, upalila je svoje motore u 1:47 ujutro po istočnom vremenu.

Na vrhu rakete nalazila se svemirska letelica „Orion“ koja se odvojila od rakete nakon što je stigla u svemir. „Orion“ je konstruisan za prevoz ljudi, ali njegovi putnici u ovoj probnoj vožnji su lutke koje će prikupljati neke bitne podatke kako bi pomogli budućim astronautima.

SLS raketa je potrošila 2,8 miliona litara goriva pre nego što su delovi rakete počeli da se odvajaju, a kapsula „Orion“ je ostavljena da leti kroz orbitu sa samo jednim velikim motorom. Taj motor je zatim pokrenuo dva snažna mlaza kako bi svemirski brod postavio na ispravnu putanju prema Mesecu. Zatim, oko dva sata nakon poletanja, raketni motor je takođe otpao, ostavljajući „Orion“ da slobodno leti ka svom odredištu.

Skoro osam sati nakon lansiranja, izvršena je korekcija „Orionove“ izlazne putanje, što je bila jedna od važnih prekretnica ove misije, čime se osigurava da letelica ostane na pravom putu. Ovi motori su pogurali kapsulu za prelet oko Meseca kome bi kapsula trebalo da bude najbliža 21. novembra, pre nego što uđe u daleku retrogradnu orbitu oko Meseca 25. novembra.

„Orion“ će prići na oko 96 kilometara od površine Meseca tokom svog bliskog preleta sledeće nedelje.

Svemirska letelica je opremljena sa 16 kamera iznutra i spolja kako bi dokumentovala putovanje oko Meseca iz različitih uglova. Očekuje se da će „Orion“ preći oko dva miliona kilometara, idući putem koji će ga odvesti dalje nego što je prešla bilo koja druga svemirska letelica dizajnirana za prevoz ljudi, navode iz Nase.

Nakon što orbitira oko Meseca, „Orion“ će se vratiti, završavajući svoje putovanje za oko 25 i po dana. Kapsula bi tada trebalo da padne u Tihi okean kod obale San Dijega 11. decembra, gde će je dočekati spasilački timovi koji će je prebaciti na sigurno.

Tokom misije, inženjeri Nase će pomno pratiti performanse svemirske letelice. Tim će proceniti da li „Orion“ radi kako je predviđeno i biće spreman da podrži svoju prvu misiju sa posadom u lunarnu orbitu, koja je trenutno zakazana za 2024. godinu.

Ova misija, takođe označava debitantski let SLS rakete kao najmoćnije koja je do sada stigla do Zemljine orbite, sa 15 odsto većim potiskom od rakete „Saturn V“ koja je pokretala Nasino sletanje na Mesec u 20. veku.

Ova misija je samo prvau nizu opsežne i složene misije Artemis čiji je konačni cilj uspostavljanje stalne ispostave na Mesecu. Misija Artemis 2 će slediti sličan put kao Artemis 1, ali će imati astronaute na brodu. Očekuje se da će Artemis 3, koja je planirana u drugoj polovini ove decenije, prvi put spustiti ženu i obojenu osobu na površinu Meseca.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара