Читај ми!

Kada će Artemis krenuti ka Mesecu - novi datumi u opticaju

NASA je opet promenila datume za kriogeni demonstracioni test i za sledeće mogućnosti lansiranja za Artemis Jedan, prvi integrisani test leta rakete „Spejs lonč sistem“ i svemirske letelice „Orajon“ ka Mesecu.

Posle dva neuspela pokušaja lansiranja rakete ka Mesecu u sklopu misije „Artemis" u roku od svega nekoliko dana (29. avgusta i 3. septembra), sledeći ćemo pratiti verovatno tek kasnije ove godine.

Agencija će sprovesti demonstracioni test najkasnije u sredu, 21. septembra, i ažurirala je i datum mogućeg lansiranja za 27. septemar, sa potencijalnom rezervnom mogućnošću da se u razmatranje uzme i 2. oktobar.

Novi datumi su proizvid pažljivog razmatranja više logističkih tema, uz obezbeđenje dodatnog vremena za pripremu kriogenog demonstracionog testa, a potom i više vremena za pripremu za lansiranje, navodi se na portalu Agencije.

Datumi takođe omogućavaju stručnjacima da obezbede da timovi dobiju dovoljno odmora i da se popune zalihe kriogenih goriva.

Tokom vikenda, timovi zaduženi za Artemis Jedan su završili radove na popravkama u vezi sa curenjem vodonika, dve zaptivke zamenjene su prošle nedelje, a ovve nedelje, timovi će sprovesti dodatne provere čvrstine veze između dve ploče pre ponovnog testiranja.

Tokom demonstracije, kontrolori lansiranja će uliti superhladni tečni kiseonik i tečni vodonik što će omogućiti timovima da potvrde da je problem sa curenjem vodonika otklonjen.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво