Читај ми!

Opet ništa od leta ka Mesecu – odložen početak misije Artemis

Ponovo je, zbog tehničkih problema i curenja tečnog vodonika, odloženo lansiranje rakete ka Mesecu u okviru misije Artemis.

Američka svemirska agencija NASA najavila je da će trećeg septembra pokušati ponovo da lansira svoju najmoćniju raketu „Spejs lonč sistem", jer je prvi pokušaj lansiranja zbog tehničkih problema 31. avgusta – otkazan.

Ipak, u toku priprema za današnju operaciju bilo je dosta problema sa curenjem tečnog vodonika.

Posle otkrivanja zagrevanja područja curenja tečnog vodonika, inženjeri su u više navrata probali da opet uvedu tečni vodonik u jezgro rakete.

Ipak, problem se više puta ponavljao i, uprkos naporima stručnjaka, rešenje koje bi bilo dovoljno bezbedno – nije pronađeno.

Timovi stručnjaka radili su na rešavanju problema, ali je ipak odlučeno da se operacija odloži. O detaljima odlaganja, biće reči na posebnoj konferenciji za novinare, navela je NASA.

Poletanje misije „Artemis 1” bilo je zakazano je za 20.17 po našem vremenu iz svemirskog centra „Kenedi” na Floridi. 

Ukoliko poletanje, bude realizovano po zakazivanju novog datuma, i ako prođe kako treba, misija će trajati 42 dana, preleteće 2,1 milion kilometara, obići će oko Meseca i obaviće dva „niska” preleta 100 kilometara iznad površine Meseca.

Zadatak rakete biće da pokrene probnu kapsulu „orajon”; ova svemirska letelica okretaće se oko Meseca po velikom luku, pre nego što sleti u Tihi okean, nakon šest nedelja.

Posade u prvoj misiji, kada bude pokrenuta neće biti ali, pod pretpostavkom da sve tehnički bude kako treba, ukrcavanje astronauta, za niz budućih misija, počeće od 2024. godine.

Stručnjake najviše brine kako će se Orionov toplotni štit nositi sa ekstremnim temperaturama na koje će naići pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu.

Inače, planirano je da se „orajon" vraćati brzinom od 38.000 kilometara na čas, 32 puta većom od brzine zvuka.

Stotine hiljada ljudi planira da prati lansiranje putem malih ekrana.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије