Читај ми!

Studenti Mašinskog fakulteta ponosni na svoju pobedu na takmičenju u Španiji

Studentski tim „Beoavia“ Mašinskog fakulteta u Beogradu koji je sa raketom-jedrilicom „Aurora 3“ bio apsolutni pobednik prestižnog evropskog takmičenja "Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022" koje je održano u španskom gradu Terasa, uživa u ostvarenom uspehu i sprema se za naredno takmičenje u septembru.

Gostujući u Jutarnjem programu, članovi tima studenata Mašinskog fakulteta, „Beoavia“, Petar Marčetić, koordinator projekta rakete-jedrilice „Aurora 3“ i Anja Kurilić navode da su se iz Španije vratili pre sedam dana i da im se utisci još uvek sležu.

„Nismo verovali da ćemo pobediti jer je do samog kraja bilo jako neizvesno, ali na kraju je došla ta pobeda, rekla bih, zasluženo“, kaže Anja.

Samo takmičenje ima dve faze - fazu projektovanja, izveštaja i samog osmišljavanja rakete, druga faza je samo pravljenje te rakete.

„Tri tima koja su prošla u finale imala su zadatak da naprave tu istu raketu u što kraćem periodu gde smo mi imali na raspolaganju nekih četiri dana“, objašnjava Petar.

U finalu su bili sa timom iz Bolonje i Zagreba.

Nije im prvi put da učestvuju na ovom takmičenju, ali je prvi put da su ostvarili pobedu, a prethodna dva puta su osvojili četvrto i treće mesto.

„Bilo je veoma uzbudljivo i veoma zanimljivo iskustvo. U određenim trenucima je bilo i veoma napeto, što nam je pokazalo kako se snalazimo i u takvim situacijama“, dodaje Petar.

Raketa je ostala u Španiji zato što po propozicijama organizatori obezbeđuju materijal od koga se izrađuje i one ostaju njima. Raketa „Aurora 3“ ide na pogon voda-vazduh, sa pritiskom do 10 bara i da imala je najveći domet u odnosu na konkurenciju.

Članovi pobedničkog tima naglašavaju da su profesori Mašinskog fakulteta najveća podrška, počev od saveta, konsultacija, koordinacije.

Sledeće takmičenje ih očekuje 10. septembra u Hamburgu gde su prethodni put osvojili treće mesto, a sada se nadaju pobedi, mada naglašavaju da su zadovoljni i rezultatima koje su do sada postigli.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво