Čitaj mi!

Gugl otpustio inženjera koji je tvrdio da je veštačka inteligencija postala razumna

Blejk Lemoin, Guglov inženjer koji je javno tvrdio da da je jedan od njihovih projekata veštačke inteligencije postao razuman otpušten je, navodi se u biltenu Big Teknolodži, koji je razgovarao sa Lemoinom. Lemoin je za Vašington post rekao da sistem ima percepciju i sposobnost da izrazi misli i osećanja kao sedmogodišnje dete.

Gugl je otpuštanje Lemoina potvrdio za Engedžet.

U junu je Gugl stavio Lemoina na plaćeno administrativno odsustvo zbog kršenja ugovora o poverljivosti nakon što je kontaktirao članove vlade i angažovao advokata da zastupa LaMDA-u, kompanijskog četbota razvijenog po jezičkom modelu aplikacije za dijalog (Language Model for Dialog Applications ).

„Želimo Blejku dobro“, naveo je Gabrijel u saopštenju za Verdž portparol Gugla Brajan Gabrijel.

„LaMDA je prošla kroz 11 različitih recenzija, a mi smo ranije ove godine objavili istraživački rad koji detaljno opisuje rad koji ide u njegov odgovoran razvoj", navela je kompanija.

Gugl tvrdi da je „opsežno" pregledao Lemoinove tvrdnje i utvrdio da su „potpuno neosnovane".

To je u skladu sa brojnim stručnjacima i etičarima za veštačku inteligenciju, koji su rekli da su njegove tvrdnje, manje-više, nemoguće s obzirom na današnju tehnologiju, prenosi Verdž.

Lemoin je tvrdio da su njegovi razgovori sa LaMDA-inim četbotom doveli do toga da veruje da je LaMDA postala više od programa i da ima razmišljanja i osećanja, za razliku od pukog stvaranja razgovora dovoljno realnog da tako izgleda, kako je i dizajnirana.

Tvrdi da bi Guglovi istraživači trebalo da zatraže saglasnost od LaMDA-e pre nego što pokrenu eksperimente na njoj (sam Lemoin je dobio zadatak da testira da li veštačka inteligencija proizvodi govor mržnje) i objavio delove tih razgovora na Medijum nalogu.