Читај ми!

Kineska sonda snimila čitavu površinu Marsa

Posle više od godinu dana na površini Marsa, kineska sonda Tjanven-1 snimila je celu Crvenu planetu, objavila je svemirska agencija te zemlje.

Tjanven-1, što znači „potraga za nebeskom istinom", lansiran je 2020. godine i sleteo je na Mars prošlog maja, kada je rover Džurong započeo misiju patroliranja i istraživanja planete.

U saopštenju kineske Nacionalne svemirske agencije navodi se da je sonda sada završila sve zadatke koji su joj dodeljeni, uključujući snimanje fotografija srednje rezolucije koje pokrivaju celu planetu.

Slike, koje je svemirska agencija objavila na društvenim mrežama, pokazuju neravni teren marsovskog pejzaža: prašnjave crvene dine, vulkane, kratere, ledeni pokrivač južnog pola i litice i grebene Doline Marinera – jednog od najvećeg kanjona u našem solarnom sistemu.

Slike je napravio orbiter sonde, koji je obišao Mars 1.344 puta, snimajući slike planete iz svakog ugla, dok je rover istraživao površinu, saopštila je Agencija.

Rover sa šest točkova nosio je naučne instrumente na svom putovanju, prikupljajući informacije o geološkoj strukturi Marsa, atmosferi, okruženju i tlu. Sonda je prikupila 1.040 gigabajta još neobrađenih naučnih podataka, koje su naučnici na Zemlji predali istraživačkim timovima na dalje proučavanje, saopštila je agencija.

Iz Agencije su podelili informacije o letu orbitera sa Nasom i Evropskom svemirskom agencijom, a naučni podaci će biti dostupni međunarodnim naučnicima „u odgovarajućem trenutku".

Sa temperaturama koje su padale tokom zime Marsu, kao i sa lošim uslovima zbog kretanja peska i prašine, rover je 18. maja ušao u režim mirovanja koji će trajati kroz „oštru" sezonu pre očekivanog ponovnog pokretanja u decembru – kada će bolje vreme.

Orbiter će nastaviti sa sprovođenjem testova i pripremama za buduće zadatke, saopštila je svemirska agencija.

Pre Kine i Tjanvena-1, samo su Sjedinjene Države i bivši Sovjetski Savez spustili svemirsku letelicu na površinu Marsa, ali su Indija, Evropska svemirska agencija i Ujedinjeni Arapski Emirati poslali letelice da uđu u orbitu planete.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво