Читај ми!

Nasina moćna raketa za let na Mesec konačno naslagana i spremna za let u svemir

Posle više od decenije mukotrpnog razvoja i brojnih kašnjenja, Nasina nova raketa za let na Mesec izašla je iz zgrade za montažu u Svemirskom centru „Kenedi“, potpuno naslagana i skoro spremna za let u svemir. Odatle će krenuti na jedanaestočasovno putovanje do svoje primarne lansirne rampe u Kejp Kanaveralu, gde će biti podvrgnuta testiranju uoči svog debitantskog leta, koji bi trebalo da se dogodi negde ove godine.

Dizajniran da nosi posadu i teret u duboki svemir, Spejs lonč sistem (Space Launch System), ili SLS, trebalo bi da igra glavnu ulogu u Nasinom programu „Artemis“ povratka na Mesec, i glavnoj nameri Američke svemirske agencije da se na površinu našeg pratioca do 2025. iskrcaju žena i astronaut koji nije belac. 

Ovaj raketni sistem je trenutno najpoznatiji po tome što je njegova izgradnja više puta odlagana. SLS je osmišljen 2010. godine i prema prvobitnim planovima trebalo je da poleti već 2017. Ali je rok pomeren što je takođe, izazvalo dodatna negodovanja brojnih kritičara koji su pre svega bili revoltirani enormnom cenom ovog projekta.

Enormni troškovi

Prema nedavnoj proceni budžeta Nasinog generalnog inspektora, cena prva četiri leta rakete iznosiće 4,1 milijardu dolara svaki, a dugoročni operativni troškovi su još uvek misterija.
Mnogi su predlagali da se ovaj projekat napusti u korist bržih i isplativijih alternativa za let u svemir, posebno onih koje uspešno grade komercijalne kompanije.

Uprkos svim protivljenjima, tim za izradu SLS-a je nastavio da gura ka cilju. Na kraju su uspeli. Raketa više nije samo animacija.

Ipak, SLS će morati još da se dokazuje svojim kritičarima, od kojih mnogi smatraju da uopšte nije trebalo da bude izgrađen, posebno u trenutku kada se očekuje da će „Spejs Iksova“ buduća raketa „Staršip“ moći da uradi isto ono što i SLS, ali po mnogo nižoj ceni.

Šta sada sledi

SLS za početak mora da prođe veliki test stvarnog odlaska u svemir. Verovatno tokom leta, ako sve prođe kako treba, Nasa će lansirati vozilo sa praznom Orion kapsulom na vrhu, na let oko Meseca. Astronauti će se ukrcati na sledeći let, koji će na kraju kulminirati ponovnim spuštanjem na Mesec.

Dugoročni vremenski okvir je mnogo mutniji od onih prvih letova u okviru programa „Artemis“. Ipak, Nasa nema planova da uskoro otkaže SLS, posebno što ovaj projetat ima snažnu podršku u Kongresu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво