Читај ми!

Ogledala Nasinog teleskopa „fotografišu” sve dublje u prošlost

Nasa je objavila probni snimak na kojem se vidi kako 18 šestougaonih ogledala novog teleskopa zajedno prave jednu koordinisanu sliku daleke zvezde.

Nasin novi svemirski teleskop „zagledao” se u daleki univerzum i pokazao savršenu sliku: oštru sliku daleke zvezde.

Slika objavljena sa svemirskog teleskopa „Džejms Veb” bio je probni snimak – a ne zvanična naučna opservacija. Cilj je bio da se vidi kako njegovih 18 šestougaonih ogledala rade zajedno kako bi dobili jednu koordinisanu sliku, za koju su naučnici rekli da je „ispala mnogo bolje nego što se očekivalo”.

Prošlog meseca, Nasa je snimila mnogo bližu zvezdu sa 18 odvojenih slika iz segmenata ogledala.

Tadašnja Nasina probna slika bila je usmerena na zvezdu koju ljudsko oko ne može da vidi – udaljenu 2.000 svetlosnih godina.

Oblik Vebovih ogledala i njegovih filtera učinili su da svetlucava zvezda izgleda crvenije i šiljasto, ali pozadina je zaista „otela” pažnju.

„Ne možete a da ne vidite te hiljade galaksija iza toga, zaista su prelepe”, rekla je Džejn Rigbi, naučnica Vebovog operativnog projekta.

Te galaksije su stare nekoliko milijardi godina. Na kraju, naučnici se nadaju da će Veb videti toliko daleko unazad u vremenu da će to biti samo „par stotina miliona godina nakon velikog praska”, rekla je Rigbijeva.

Posle probnih, prve slike naučnog karaktera neće se pojaviti pre kraja juna ili početkom jula.

Veb vredan deset milijardi dolara – naslednik skoro 32 godine starog svemirskog teleskopa Habl – poleteo je iz Južne Amerike u decembru i stigao do predviđene lokacije u januaru.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво