Читај ми!

Severnokorejski državni hakeri krađom kriptovaluta sponzorišu raketni program Pjongjanga

Severna Koreja umanjuje negativni udar međunarodnih sankcija krađom kriptovaluta i time sponzoriše svoj raketni program. Prema navodima UN-a, Pjongjang je ukrao više od 50 miliona dolara između 2020. i 2021. u digitalnim valutama, a najverovatnije i mnogo više od toga.

Severna Koreja je od početka godine izvela 7 testova balističkih raketa, a poslednja je dostigla 2.000 kilometara visine i letela 30 minuta.

Izveštaj UN-a pokazuje da su hakerski napadi pre svega bili usmereni na menjačnice kriptovaluta.

Takvi navodi su u saglasnosti sa ranijim sumnjama da Severna Koreja od 2017. godine koristi krađu kriptovaluta kako bi smanjila negativni uticaj međunarodnih sankcija.

UN je 2019. godine izvestio da je Pjongjang prikupio i uložio više od 2 milijarde dolara u nuklearni i raketni program uprkos ekonomskim sankcijama koje su osmišljene kako bi sprečile razvoj oružja za masovno uništenje.

Severnokorejski državni hakeri prvi put su povezani sa ovakvim tipom krađe maja 2017. godine kada su pokušali da ukradu milijardu dolara u kriptovalutama od banke Bangladeša.

Suma mnogo veća od izveštaja UN-a

Blokčejn kompanija „Čejnanalasis" navodi da je suma koju su Ujedinjene nacije navele u izveštaju konzervativna i da je pravi iznos ukradenih sredstava nekoliko stotina miliona dolara.

„Čejnanalasis" ističe da su sajber kriminalci iz Severne Koreje izveli najmanje 7 napada na platforme kriptovaluta u 2021. godine.

Ove digitalne krađe rezultirale su nestankom skoro 400 miliona dolara i označile su 40 odsto povećanje takvih aktivnosti u odnosu na godinu pre.

Takođe zanimljivo jeste da je većina tih krađa ciljala kriptovalutu etereum, a ne bitkojn.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво