Читај ми!

Izazov tehnologije i umetnosti – industrija video-igara „eksplodirala“

Protekle dve godine, pod uticajem pandemije, industrija video-igara postala je jedna od najbrže rastućih na svetu. Srbija se pozicionirala u sam vrh svetskih ekosistema po broju kvalitetnog IT kadra, a gejming je jedan od vodećih sektora.

Igrice domaćih gejmera našle su put do desetina miliona korisnika širom sveta. Spajanje sveta tehnologije i umetnosti izazov je zbog kojeg se mnogi opredele za bavljenjem ovim poslom. Kako nastaje i kako se razvija video-igra koju kreiraju domaći startapi?

„Ono što je ključno za svaku igru je da krećete od jedne ideje. Iz ideje se kasnije razvija šta je ono što će vas izdvojiti na tržištu u moru različitih igara. Ova industija je jako inkluzivna. Često se pomeša da su u pitanju samo programeri i da jedino te neke tehničke studije mogu da ostvare potencijal u ovoj industriji. Međutim, mi imamo i gejm dizajnere, ilustratore, data analitičare... Tu su različite role iz oblasti marketinga“, rekla je Lana Čubrić, marketing stručnjak.

Pripremiti kadar za industriju video-igara izazov je za koje naše visokoškolske ustanove još uvek traže najbolje rešenje, jer naučna i tehnološka znanja treba prilagoditi polju umetnosti.

„Mi smo od početka pandemije zaposlili 55 novih ljudu, što je imalo svoje izazove s obzirom na situaciju, ali jedna ključna stvar koju smo shvatili, jeste da treba da uzmemo ljude pune potencijala i da im pripremimo mentorstvo tokom početka i uigravanja u novu ulogu“, istakla je Lana Čubrić.

Prema podacima Asocijacije video-igara Srbije, ovaj sektor je u prošloj godini prihodovao oko 120 miliona dolara i zabeležio godišnju stopu rasta od oko 20 odsto. U njemu trenutno, u preko 120 kompanija, radi više od 2.000 zaposlenih. Trećinu zaposlenih čine žene, a najviše se razvijaju igre za mobilne i PC platforme.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије