Читај ми!

Robot bez ljudske pomoći uspešno izveo laparoskopsku operaciju na svinjama

Robot, koji je konstruisao tim istraživača sa Univerziteta „Džons Hopkins“, obavio je laparoskopsku operaciju na mekom tkivu svinje bez bilo kakve ljudske intervencije, što predstavlja značajan korak ka potpuno automatizovanoj hirurškoj proceduri.

Američki istraživači su objavili vest da je robot uspešno izveo laparoskopsku operaciju mekih tkiva na svinjama potpuno sam – bez ikakve ljudske pomoći. Štaviše, kako dodaju, robot hirurg je dao „značajno bolji“ rezultat od ljudi, prenosi Gardijan.

Autonomni robot Smart tisju (Smart Tissue Autonomous Robot – Star) izveo je laparoskopsku operaciju povezivanja dva kraja creva kod četiri svinje. Prema članku objavljenom u Sajens robotiks (Science Robotics), robot je briljirao u proceduri koja zahteva visok nivo preciznosti i veliki broj ponavljajućih pokreta.

Aksel Kriger sa Univerziteta „Džons Hopkins“ naveo je da je to prvi put da je robot izveo laparoskopsku operaciju bez ljudske pomoći.

„Naši nalazi pokazuju da možemo automatizovati jedan od najsloženijih i najdelikatnijih zadataka u hirurgiji – ponovno povezivanje dva kraja creva“, kaže Kriger. „Star je izvršio proceduru na četiri životinje i dao je znatno bolje rezultate od ljudi koji su izvodili istu operaciju.“

Povezivanje dva kraja creva je izazovna procedura u gastrointestinalnoj hirurgiji, koja zahteva od hirurga da napravi šavove sa visokom preciznošću i doslednošću. Čak i blago drhtanje ruku ili pogrešno postavljen šav može da dovede do curenja koje može prouzrokovati komplikacije fatalne po pacijenta.

Kriger, asistent na Univerzitetu „Džons Hopkins“, pomogao je u stvaranju robota dizajniranog posebno za ušivanje mekog tkiva. Ovo je poboljšana verzija modela iz 2016. godine koji je takođe mogao da ušiva meka tkiva, ali je rez za pristup crevima morao da bude mnogo veći i robot je morao da dobija više smernica od ljudi.

Stručnjaci kažu da nove karakteristike omogućavaju poboljšanu hiruršku preciznost, uključujući specijalizovane alate za ušivanje i sisteme za snimanje koji pružaju precizniju vizualizaciju hirurškog polja.

Robotima je teško da izvode operaciju mekog tkiva zbog toga što ova procedura može biti veoma nepredvidiva, što zahteva od hirurga da se brzo prilagodi neočekivanim preprekama. U radu je predstavljen novi kontrolni sistem koji u realnom vremenu može da prilagodi hiruršku proceduru, baš kao što bi to uradio čovek.

„Robotska anastomoza (hirurški spajanje dve strukture) jedan je od načina da se osigura da hirurški zadaci koji zahtevaju visoku preciznost i ponavljanje budu izvedeni sa više tačnosti i preciznosti kod svakog pacijenta, nezavisno od veštine hirurga“, naglašava Aleks Kriger.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво