Čitaj mi!

Ajfon slavi 15. rođendan

Pre petnaest godina na današnji dan, 9. januara na MacWorld Expo 2007, Stiv Džobs je predstavio revolucionarni komunikacioni uređaj, koji će, kako je tada rekao, promeniti, ne samo svet mobilne telefonije venjć svet uopšte.

„Epl“ je u ajfon integrisao ajpod, omogućio tačskrin interfejs i potom dodao prodavnicu aplikacija.

Na predstavljanju, suosnivač „Epla" Stiv Džobs rekao je publici: „Danas predstavljamo tri revolucionarna proizvoda. Prvi je ajpod sa širokim ekranom sa kontrolama na dodir. Drugi je revolucionarni mobilni telefon. I treći je revolucionarni uređaj za internet komunikaciju. Ovo nisu tri odvojena uređaja", nastavio je, dodajući „Ovo je jedan uređaj i mi ga zovemo ajfon".

Ajfon, najavljen početkom 2007. godine u San Francisku, u prodaji je bio već 29. juna.

Kompanija je za početak nudila dva osnovna modela -  verziju od 4 GB interne memorije, po ceni  od 499 dolara i model sa 8 GB, koji se prodavao za 599 dolara.

U nekoliko država SAD, početak prodaje ovih uređaja izazvao je ogromne redove kupaca ispred „Epl" radnji.

Trend se ubrzo proširio na Japan, u kojem se danas prodaje naviše ajfon uređaja. Talas je zahvatio i ostali svet, a u mnogim krajevima, ajfon predstavlja svojevrsni statusni simbol.

Časopis Tajm je 2016. godine proglasio ajfon najuticajnijim tehničkim uređajem na svetu.

Od kada je prvi ajfon prodat 2007. godine, usledilo je još preko 1,3 milijarde. Sada je, naravno, fokus na tome kako će izgledati predstojeći ajfon 14 i koje će inovacije doneti.