Читај ми!

Da li je robotizacija dovela do toga da je čovek postao zastareli model

Roboti imaju sve veću ulogu u životu ljudi u drugoj deceniji 21. veka. Polja primene su različita – od tretmana ulepšavanja do poljoprivrede, pa se čini da raznolikosti načinâ njihove upotrebe nema kraja.

U Šangaju je održana godišnja svetska konferencija posvećena veštačkoj inteligenciji. Učestvovalo je 300 tehnoloških kompanija, uglavnom kineskih, a predstavljeni su najnoviji proizvodi u toj sferi, od najmodernijih čipova do ključnih algoritama i primene podataka.

U svemu tome značajnu ulogu imaju roboti. Kineska kompanija "Ubtex Robotix", vodeća u oblasti veštačke inteligencije i robotike, prikazala je novog robota za obavljanje različitih usluga u stanu, nazvanog Hodač iks.

On može da obavi više zadataka, između ostalog i da igra kineski šah. Predstavljen je i robot koji može da svira bubnjeve dok drugi može umesto čoveka da šalje poruke. Tokom pandemije, roboti su se pokazali korisnim u hotelijerstvu.

Takve mašine koriste se i u Španiji. U jednom baru u Sevilji, robot Spot raznosi piće gostima. I u Sjedinjenim Državama je slično: robot Kikiriki u restoranu u Nju Džerziju donosi obrok do stolova. U tom objektu kažu da je zbog nedostatka radne snage bilo teško naći osoblje pa su iznajmili robota.

„Kada smo unajmili ovog robota to je bilo zato što nam je bila potrebna dodatna radna snaga. Kao što vidite, postoje četiri poslužavnika, poslužitelj može da nosi samo jedan a robot i više", istakao je Endrju Joa, vlasnik restorana.

U Italiji je osmišljen čovekoliki robot Abel, koji prepoznaje ljudska osećanja i reaguje na njih. Istraživači sa Univerziteta u Pizi nadaju se da bi jednoga dana mogao biti i pomoć u kući za obolele od autizma i Alchajmerove bolesti.

U robotu se nalazi veliki broj motora, različite veličine koji ga pokreću. Dvadeset ih je ispod veštačke kože i proizvode ljudske grimase. Softver u toj mašini prati ljudska osećanja spoljnim senzorima, na osnovu više parametara: frekvencije glasa ili termalnih promena na koži vidljivih pomoću infracrvenog zračenja.

„Sigurno je da postoje moralne implikacije prilikom korišćenja ovog robota. Moramo ih tretirati kao partnere koji nam mogu pomoći. Već postoje koboti, roboti koji sarađuju sa ljudima i pomažu u industriji. Ali Abel je namenjen korišćenju u kući, on pomaže starijoj osobi ili nekome sa invaliditetom", rekao je Enco Skilingo, inženjer na Univerzitetu u Pizi.

U Izraelu je jedna kompanija napravila UGV – vazdušno vozilo bez posade koje može da prati i pomaže vojnicima ili da ide u samostalne misije, uz pomoć daljinskog upravljača, tableta.

Nazvan je Reks Em Ka 2, i može da ponese teret do 1,3 tone. Opremljen je puškomitraljezom, ima u sebi električne motore, može da saobraća po veoma neravnom terenu i da izvodi nagle zaokrete.

„Videli smo mnogo naučnofantastičnih filmova u kojima se prikazuju roboti koji se bore protiv drugih robota. Siguran sam da ćemo u narednoj deceniji videti da se vojnici bore zajedno sa robotskim sistemima protiv neprijatelja", rekao je Rani Avni, iz izraelske vazduhoplovna industrija.

Robot je našao mesto i u poljoprivredi. Britanska firma je osmislila prvog komercijalnog robota u agraru, nazvanog Tom. On može da pokrije površinu od 20 hektara dnevno, bez pomoći čoveka i sakupi šest terabajta podataka tokom 8 sati rada. U tom periodu, on je sakupio podatke o 12,7 miliona biljaka na polju površine šest hektara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи