Читај ми!

Reakcija robota zaprepastila njegove kreatore

Mašina koja se promoviše kao najnapredniji humanoidni robot na svetu potpuno je zaprepastila svoje kreatore pošto je sa očiglednom ljutinom reagovala i zgrabila za ruku istraživača koji je narušio njen „lični prostor“.

Na nedavno objavljenom video-snimku interakcije robota, nazvanog „Ameka“, (Ameca) i istraživača koji drži prst ispred njegovog lica i demonstrira kako robot prati kretnje i kako reaguje na približavanje i odmicanje prsta. Pošto istraživač krene da mu prstom dodirne nos, robot ga ljutito hvata za ruku i sklanja je.

Robot koji neverovatno podseća na živo biće, a koga razvija britanska kompanija "Engineered Arts", najavljen je kao „buduće lice robotike“ i „savršena čovekolika robotska platforma za interakciju čoveka i robota“.

Mašina sive boje donekle podseća na robote iz holivudske adaptacije dela Isaka Asimova Ja, robot iz 2004. Navodno, Ameka već ume da izrazi čitav niz ljudskih emocija, koje prate realistični pokreti očiju i lica.

Na snimku koji je firma sa sedištem u Kornvolu podelila na Jutjubu, kaže se da „Ameka reaguje kada nešto povredi njen 'lični prostor'“. Programeri napominju da je ovakvo ponašanje počelo da ih plaši, mada se navikavaju na njega.

Dok je većina onih koji su videli snimak u komentarima izrazila oduševljenje ponašanjem mašine, pojedini su ipak imali pomešana osećanja „uzbuđenja i straha“, a bilo je i objava na Tviteru u kojima se tvrdi da je ovo „prva opomena“ o opasnostima do kojih bi mogla da dovede upotreba ovakvih tehnologija.

Međutim, kao i mnoge ranije demonstracije koje su objavljivali iz "Engineered Arts"-a, čini se da je ova reakcija robota unapred isprogramirana. U prethodnom snimku, videlo se kako se Ameka „budi“, pomera ramena i radoznalo posmatra svoje ruke pre nego što se 'iznenadi', 'naljuti' i 'osmehne' kada „primeti“ da je snima kamera.

Ova vrsta robota je dostupna za kupovinu ili iznamljivanje, ali trenutno postoji samo stacionarni model. Programeri rade na nadogradnji mašine koja ume da oponaša ljudske emocije i grimase, strukturu kostiju i teksturu kože.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво