Читај ми!

Vang Japing je prva Kineskinja koja je šetala svemirom

U okviru šestomesečne misije na Kineskoj svemirskoj stanici, Vang Japing je postala prva Kineskinja koja je izašla u šetnju svemirom.

U ekipi su tri astronauta, i oni će boraviti šest meseca na svemirskoj stanici, što je najduža planirana poseta kineskih astronauta do sada.

Kineskinja Vang (41) pridružila se kolegi astronautu Džai Džigangu koji je napustio glavni modul stanice u nedelju, kako bi instalirali neophodnu opremu i testirali mehaničku ruku.

Potom su se vratili u Stanicu iz koje im je pomagao treći član posade Je Guangfu.

Vang i Džai, koji je prvi Kinez koji je bio u šetnji svemirom pre 13 godina,  su već bili članovi misija na kineskim eksperimentalnim svemirskim stanicama koje više nisu u funkciji.

Modul Tianhe će sledeće godine biti povezan sa još dva dela svemirske stanice, posle čega će biti težak oko 66 tona, za 384 tone lakši od prve Međunarodne svemirske stanice, lansirane 1998. godine.

Planovi Kineskog svemirskog programa su da se tokom sledeće dve godine pošalje još nekoliko posada na Stanicu kako bi se učinila potpuno funkcionalnom.

Peking je započeo izgradnju prve stalne svemirske stanice u aprilu lansiranjem Tijanhe, ili „Nebeske harmonije", prvog i najvećeg od tri modula stanice.

Prva tročlana posada, vratila se sredinom septembra pošto je na modulu završila 90-dnevnu misiju.

Kina je, pošto je isključena sa Međunarodne svemirske stanice zbog prigovora Sjedinjenih Država, a usled tajnosti kineskog programa i bliskih vojnih veza, odlučila da izgradi svoje svemirske stanice početkom devedesetih godina prošlog veka. 

 

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво