Čitaj mi!

Poštare u Moskvi će zameniti roboti

Flota robota opremljenih veštačkom inteligencijom, u vlasništvu ruskog internet giganta Jandeksa, izašla je na ulice Moskve da isporučuje poštu širom ruske prestonice, pridružujući se floti dronova za isporuku hrane.

Nacionalna poštanska služba Rusije započela je javno-privatno partnerstvo sa digitalnim tehnološkim konglomeratom „Jandeks“, i na ulice Moskve izvezla robote veličine kofera sa šest točkova za isporuku pošte u radijusu od dva kilometra od poštanskih ispostava.

U prvoj fazi uvođenja „Jandeksovih“ robota, stanovnici grada će moći da odaberu kako žele da im pošiljka bude isporučena. Trideset i šest samonavođenih rovera će nositi poštu iz dvadesetak filijala u oblasti, a oni koji se odluče da koriste uslugu mogu pratiti svoju poštu pre nego što pristupe robotu pomoću koda.

„Brzi rast i razvoj e-trgovine neizbežno će promeniti način na koji funkcionišu isporuke. Logistika postaje najvažnija industrija za robotiku, u kojoj tehnologija menja radne procese u svim fazama, od prijema do isporuke pošiljki. Ruska poštanska služba je otvorena za inovacije koje naše usluge čine praktičnijim i efikasnijim. Drago nam je da testiramo nove opcije isporuke koje nemaju ljudsku intervenciju i da kreiramo i detaljno proučimo novi poslovni proces“, navodi Stanislav Černin, direktor za inovacije u Pošti Rusije.

„Jandeks“ već raspolaže flotom od 50 rovera kojima isporučuje hranu na Državnom univerzitetu u Ohaju, a u avgustu su najvaili da preuzimaju i udeo u „Uberovom“ projektu autonomnih vozila.

Ruska poštanska služba je 2018. godine izvela probni let drona u Sibiru. Taj poduhvat se, međutim, završio katastrofalno, jer je dron udario u zid i razbio se u paramparčad samo nekoliko trenutaka po poletanju.

Četiri godine ranije, ruski picerija, „Dodo pica“, počela je da koristi leteća vozila bez posade za isporuku porudžbina u gradu Siktivkaru na severu zemlje. Na probnom letu drona, isporuka je završena za 30 minuta.

U Sjedinjenim Državama brojni lanci restorana i druga preduzeća istražuju načine uvođenja automatizacije u proizvodne linije i logističke lance za dostavu kako bi nadomestili nedostatak radnika.