Читај ми!

Sve što treba da znate o rolo vratima

U poslednje vreme rolo vrata izazivaju sve veće interesovanje kupaca. Ona su idealno rešenje za garaže, lokale, industrijske hale, servise, radionice i slično. Postoji nekoliko vrsta rolo vrata koje se razlikuju po materijalima od kojih se prave i po nameni, ali svima im je zajedničko to što su veoma praktična i imaju moderan, dopadljiv dizajn. Kako odabrati ona koja su najadekvatnija i najviše odgovaraju našim potrebama?

Све што треба да знате о роло вратима Све што треба да знате о роло вратима

Pre svega, rolo vrata su dobila naziv po načinu otvaranja i zatvaranja. Poput roletni, ona se uvijaju oko noseće osovine i smeštaju u kutiju kada su u zatvorenom položaju. Izbor rolo vrata zavisi od njihove namene.

Postala su popularna zbog svojih karakteristika, zahvaljujući kojima su istisnula neke zastarele modele. Prema vrsti materijala od kojih se prave, dele se na: aluminijumska, čelična i pe-ve-ce rolo vrata.

Bez obzira na materijal od kog se prave, karakteristika koja ih izdvaja u odnosu na druge vrste vrata sa sličnom namenom, jeste njihova mala masa. Lakoća sa sobom nosi mnoge prednosti, a jedna od njih je da se zahvaljujući njoj, noseća konstrukcija znatno manje opterećuje, te joj to produžava životni vek.

Na primer, stara metalna kipujuća garažna vrata su zbog svoje težine često, nakon više godina upotrebe, ispadala iz ležišta i krivila noseću konstrukciju. Nasuprot tome, rolo garažna vrata su vrata nove generacije, koja bez obzira na svoju lakoću, imaju neophodnu čvrstinu i izdržljivost.

Aluminijumska rolo garažna vrata imaju malu masu, ali i još jedno važno svojstvo. Ona mogu imati termoizolacioni sloj, te su stoga pogodna za objekte gde je to važno. Naročito su zanimljiva u funkciji garažnih vrata ili kao vrata od radionice.

Kod različitih proizvođača postoje razne varijacije na temu, ali obično se njihov poprečni presek sastoji od dva sloja plastificiranih aluminijumskih profila, između kojih je ispuna od poliuretanske pene.

Čelična rolo vrata pružaju još veći stepen bezbednosti. Pogodna su za lokale, industrijske hale, magacine, radionice i slično. Zahvaljujući materijalu od kog su izrađena, veoma su otporna na mehanička oštećenja.

Njihova cena varira, obično se izražava po kvadratu i nešto je niža u odnosu na cenu aluminijumskih rolo garažnih vrata. U svakom slučaju, prilikom kupovine treba se dobro raspitati, jer proizvođači povremeno daju akcijske popuste.

Dodatna ventilacija i vremenski uslovi 

Rolo garažna vrata mogu biti perforirana. To znači da profili od kojih su napravljena imaju otvore manjih ili većih dimenzija.

Postoje i rolo mreže, kod kojih su otvori većih dimenzija. Neki modeli sastoje se od kombinacije perforiranih i celih profila, i pogodni su za izloge i lokale.

Takođe, perforirana rolo vrata i rolo mreže dobar su izbor na svim onim mestima gde treba obezbediti dodatnu ventilaciju i gde postoji zaštita od spoljnih vremenskih uslova.

Stoga je položaj rolo vrata važan za izbor modela. Na primer, rolo garažna vrata koja su direktno izložena kiši i vetru, a koja iza sebe nemaju neku dodatnu barijeru u vidu staklenog izloga i slično, ne bi trebalo da budu perforirana.

Rolo garažna vrata pogodna su za garaže kao zasebne objekte, smeštene u dvorištu. Lagana su, pouzdana i mogu se naručiti u više boja.

Rolo vrata mogu se otvarati automatski, ručno ili imati kombinaciju ovih sistema. Što se tiče daljinskog upravljanja, ono je veoma praktično i korisno. Otvaranje i zatvaranje se vrši pomoću daljinskog upravljača ili pritiskom na prekidač na zidu.

Napajanje posebnog elektromotora dolazi iz električne mreže. U slučaju da nema struje, tu je rezervni, ručni sistem otvaranja i zatvaranja. Međutim, otišlo se korak dalje. Postoje i pametni sistemi koji se kontrolišu preko mobilne aplikacije. Veoma koristan dodatak kada su u pitanju garažna rolo vrata ili industrijska vrata.

Kada je o vizuelnom izgledu reč, postoji čitava paleta boja koje su u ponudi za sve modele rolo vrata, bez obzira od kog materijala su napravljena. Što se tiče lokala, preporuka je da se sama vrata brendiraju ili da bojom prate vizuelni identitet kompanije.

Kada već postoji mogućnost naručivanja u raznim nijansama, zašto to ne iskoristiti. Inače, najprodavanije boje su bela i razne nijanse srebrne i sive, pošto se one lako uklapaju u bilo koji eksterijer.

Ušteda prostora

Kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom rolo vrata cene svojih modela izražavaju po kvadratnom metru i bave se izradom rolo vrata po meri. Prilikom naručivanja, stručni tim tehničara uzima tačne dimenzije, vodeći računa o budućem položaju kutije i svih pratećih komponenti. Kada se sarađuje s profesionalcima, rokovi isporuke se uvek poštuju.

Jedna od najvećih prednosti rolo vrata, bez obzira na mesto ugradnje i namenu, jeste ušteda prostora. Ona imaju posebnu kutiju, poput roletni, u kojoj se uvijaju kada su u zatvorenom položaju. Ne zauzimaju mesto na plafonu ili na zidovima sa strane, tako da se taj prostor može iskoristiti za nešto drugo.

Preporuka je da se rolo vrata uvek kupuju kod proverenih prodavaca i proizvođača. Uz višegodišnju garanciju, obezbeđen je i servis. Ako niste sigurni za koji tip da se odlučite, konsultujte se sa stručnjacima, koji će vam rado izaći u susret i kreirati idealno rešenje za vas.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво