Читај ми!

Fejsbuk, Instagram i Votsap ne rade, otkazali serveri

Serveri nekih od najpopularnijih društvenih mreža na svetu – Fejsbuka, Mesindžera, Instagrama i Votsapa – srušili su se posle podne. Čelnici „Fejsbuka“ ističu da rade sve što mogu da povrate sistem. Stručnjaci kažu da nije u pitanju sajber napad, ali ne znaju šta je tačan uzrok kvara. Sa bankovnog konta Marka Zekerberga zbrisano 7 milijardi dolara.

Prema sajtu za praćenje Downdetector, problemi su počeli nešto pre 17 časova, a zabeleženi su širom planete. Fejsbuk, Instagram i Votsap, aplikacije koje su sve u vlasništvu kompanije „Fejsbuk“, i dalje ne rade.

Endi Stoun, čelni čovek „Fejsbuka“ za komunikacije, objavio je na Tviteru da su u kompaniji svesni da ljudi imaju problema sa pristupom njihovim aplikacijama.

„Radimo što je brže moguće da vratimo sve u normalu i izvinjavamo se na smetnjama“, istakao je Stoun.

Zbrisane milijarde dolara

Zbog globalnog pada sistema njenih najvećih aplikacija, kompanija „Fejsbuk“ pretrpela je velike gubitke.

Agencija Blumberg navodi da su akcije „Fejsbuka“ za vrlo kratko vreme zabeležile veliki pad, a da je vlasnik kompanije Mark Zakerberg pretrpeo gubitak od 7 milijardi dolara.

Kompanija „Netbloks“ objavila je i podatak da „Fejsbuk“ svakoga sata nefunkcionisanja aplikacija gubi 160 miliona dolara vrednosti.

Nije sajber napad, ne zna se uzrok 

Dva bezbednosna stručnjaka iz Fejsbuka, koji su za Njujork tajms govorili pod uslovom anonimnosti, istakli su da razlog za pad sistema najverovatnije nije sajber napad, jer jedan takav napad ne bi uspeo da obori sve aplikacije.

Portal Verge navodi da je problem do sistema imena domena (DNS), ali se tačan uzrok pada servera se ne zna.

Potpredsednik „Klaudflera", američke kompanije za veb infrastrukturu, kaže da su Fejsbukove takozvane "border gateway protocol" (BGP) putanje, koje pomažu biranju najbolje i najefikasnije putanje za dopremanje digitalnih paketa informacija, „povučene sa interneta“.

Zbog toga stranice Fejsbuka ili uopšte ne mogu ili im treba mnogo vremena da se učitaju, a usluga Mesindžer uopšte ne radi.

Slična je situacija i sa Instagramom koji ne može da osveži stranicu i konstantno izbacuje neku od "5XX Server Error" poruka. Preko Votsapa ne mogu da se šalju niti primaju poruke.

Ubrzo nakon što su se serveri srušili, na Tviteru se pojavio hašteg „pao fejsbuk“ (#facebookdown).

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи