Читај ми!

Pušten u rad najduži podvodni kabl na svetu za napajanje energijom

Podvodni interkonektor punim kapacitetom može osigurati dovoljno električne energije za napajanje 1.400.000 domova. Postavljen je između Norveške i Velike Britanije.

Pušten je u rad najduži podvodni kabl za napajanje na svetu koji dovodi hidroenergiju iz Norveške u Veliku Britaniju.

Projekat poznat kao North Sea Link, obezbediće dovoljno energije za napajanje milion četiristo hiljada britanskih domova sa 1.400 megavata električne energije koja se deli preko interkonektora.

North Sea Link, koji se proteže na 725 kilometara, zajedničko je ulaganje dve zemlje, i povezuje Veliku Britaniju sa norveškim operatorom električne energije Statnetom. Projekat je vredan 1,4 milijarde funti i bilo je potrebno šest godina da se realizuje.

Interkonektor povezuje Blit u Nortamberlandu i Kvildal u Suldalu, na zapadnoj obali Norveške.

Veliki deo energije Norveška dobija iz „čistih" hidroelektrana, a ova veza sa Britanijom uticaće na cilj da se do 2050. godine postigne nulta emisija ugljen-dioksida.

North Sea Link će pomoći u smanjenju sagorevanja fosilnih goriva u Velikoj Britaniji i emisiju štetnog gasa smanjiti za 23 miliona tona do 2030. godine.

Takođe je rečeno da će do 2030. godine 90 odsto električne energije koja se uvozi preko interkonektora Nacionalne mreže biti iz „nultih" izvora.

Kordi Ohara, predsednik energetske kompanije National Grid Ventures rekao je: „Ovo je važan koraku na putu ka dekarbonizaciji Velike Britanije u snabdevanju električnom energijom. North Sea Link je zaista izvanredan inženjerski podvig. Morali smo da prođemo kroz planine, fjordove i preko Severnog mora da bi se to dogodilo."

North Sea Link je peti interkonektor Velike Britanije, već postoje energetske veze sa Belgijom, Francuskom i Holandijom.

Hilde Tone, izvršna direktorka Statneta, rekla je da je podela čiste energije među nacijama ključna za postizanje „neto nulte" budućnosti.

Britanski ministar energetike, čistog rasta i klimatskih promena Greg Hands rekao je da je projekat ojačao vezu Velike Britanije sa Norveškom.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво