Читај ми!

„Orka“ usisava ugljen-dioksid na Islandu

Najveće svetsko postrojenje za usisavanje ugljen-dioksida iz vazduha otvoreno je na Islandu. Postrojenje je nazvano „Orka“.

Očekuje se da će visoka cena tehnologije vremenom pasti, jer se smatra ključnim oruđem u naporima da se ograniči globalno zagrevanje. Najveće svetsko postrojenje za usisavanje ugljen -dioksida iz vazduha i njegovo skladištenje pod zemljom počelo je sa radom na Islandu.

Godišnje će, kako se očekuje, isisavati 4.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako količini ugljen-dioksida koja se emituje iz 790 automobila.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), prošle godine u svetu je emitovano oko 31,5 milijardi tona ugljen-dioksida.

Naučnici navedeno postrojenje smatraju značajnim doprinosom u ograničavanju globalnog zagrevanja.

Postrojenje je nazvano „Orka", a to na jeziku Ostrvljana znači energija. Sastoji se od osam velikih kontejnera u kojima su filteri i ventilatori. U njima se ugljen-dioksid meša sa vodom i skladišti ispod tla, da bi se posle određenog vremena pretvorio u čvrstu stenu.

Ceo ovaj sistem funkcioniše zahvaljujući geotermalnoj energiji, reč je o novoj, skupoj tehnologiji, koja bi vremenom trebalo da pojeftini.

Podaci IAE pokazuju da širom sveta postoji 15 ovakvih postrojenja koja godišnjekoja godišnje iskoriste 9.000 tona ugljen-dioksida.

Postrojenje na Islandu napravile su islandska kompanija „Carbfix" i švajcarska kompanija „Climeworks AG".

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво