Читај ми!

Spejs eks - poslednje pripreme za misiju "Inspiration 4"

Iz „Spejs eksa“ saopštili su da je sve spremno za početak misije "Inspiration 4" i let za svemir. Poletanje je zakazano za nekoliko dana. Reč je o prvoj misiji koja u orbitu šalje posadu koju sačinjavaju isključivo civili.

Poletanje  je planirano za 15. septembar. Tim takođe ima rezervni datum - 16. septembar, u slučaju da problemi - poput vremenskih ili tehničkih problema - dovedu do bilo kakvog odlaganja.

Takva lansiranja imaju vrlo strogo definisane zahteve za vremenske uslove, kako bi se osigurala bezbednost ljudi. Kontrolori leta moći će da odlože poletanje do poslednjeg trenutka, u slučaju da postoji bilo kakva nesigurnost u vezi sa svemirskom letelicom, lansirnom rampom ili vremenskim prilikama.

Pored uobičajenih briga o vetrovima, oblacima i gromu, misije sa ljudskom posadom imaju dodatnu zabrinutost. Kontrolori leta moraju biti sigurni da su putnici bezbedni, imajući u vidu da je reč o specifičnim, privatnim letovima u budućnosti.

Nakon lansiranja, svemirska letelica će provesti tri dana lebdeći iznad Zemlje, tokom kojih će tim izvesti neke eksperimente i osmotriti pogled na planetu i svemir. Zatim će, sletevši u okean, privesti misiju kraju.

Tim se mesecima pripremao za putovanje, prolazeći obuku koju vodi kompanija Elona Maska.

Posada prolazi kroz obuku o lansirnim raketama i svemirskim letelicama, orbitalnoj mehanici, mikrogravitaciji, nultoj gravitaciji, o pripravnosti za hitne slučajeve, vežbe ulaska i izlaska svemirskog odela i svemirskih letelica, kao i delimične i potpune simulacije misije, saopšteno je iz „Spejs eksa".

"Inspiracion 4" je prva misija koja u orbitu šalje posadu koju sačinjavaju isključivo civili.
Misiju će predvoditi Džared Ajsakman, 38-godišnji osnivač i direktor kompanije "Shift4 Payments", pilot i osvedočeni avanturista. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво