Читај ми!

Kosmonauti pronašli nove pukotine na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ruski kosmonauti otkrili su nove pukotine u jednom delu Međunarodne svemirske stanice, za koje strahuju da bi se vremenom mogle proširiti.

Raketni inženjer Vladimir Solovjov rekao je da će se površinske pukotine vremenom širiti. Solovjov je takođe upozorio da bi nakon 2025. mogle nastati „lavine" kvarova na opremi.

Površinske pukotine pronađene su u modulu Zarja, prvom delu Stanice koji je Rusija lansirala 1998. godine.

Zvaničnici su upozorili da bi najnoviji incident na Stanici, nakon otkrića pukotina iz prošle godine, mogao da se ponovi.

„Površinske pukotine su pronađene na nekim mestima na modulu Zarja", rekao je Vladimir Solovjov, glavni inženjer raketno-kosmičke korporacije "Energija".

Nije naveo da li su pukotine uzrok curenja vazduha.

Prošle godine su članovi posade Međunarodne svemirske stanice nekoliko nedelja tražili mesta curenja vazduha, prateći tragove do glavnog radnog područja unutar drugog ruskog modula nazvanog Zvezda.

Iz Nase su naglasili da curenje ne predstavlja neposrednu opasnost za posadu i da je samo izazvalo neznatno odstupanje od rasporeda rada.

Ovo je, inače, godina u kojoj Rusija planira da napusti projekat na Međunarodnoj svemirskoj stanici i da verovatno pokrene svoju orbitalnu stanicu.

U aprilu je zamenik premijera Jurij Borisov rekao za TV kanal Rusija 1 da Moskva namerava da zvanično obavesti partnere na stanici o povlačenju.

Napomenuo je da je radni vek te stanice odavno istekao, ali nije poznato da li će Rusija odlučiti da potpuno napusti sve radove na njoj.

Nasa je napomenula da je američka astronautkinja 2018. godine izbušila rupu na Stanici kako bi se ranije vratila na Zemlju jer je „pretrpela psihološku krizu".

Prema izveštaju ruske državne novinske agencije TAS, upućeni iz Roskosmosa tvrdili su da je neko ko nije upoznat sa dizajnom modula i bez odgovarajuće podrške „izbušio više rupa".

Tvrde da je astronautkinja Nase Serena Onon-Čenkelor napravila rupu nakon što se u njenoj vratnoj veni razvio krvni ugrušak koji je morala sama da leči, što je dovelo do „akutne psihološke krize".

U Nasi nisu želeli da komentarišu slučaj već su samo osporili tvrdnju.

U avgustu 2018. astronauti su požurili da poprave rupu koja se pojavila u spoljnom zidu kapsule Sojuz.

Poreklo pukotine je i dalje misterija, uprkos brojnim spekulacijama i optužbama sa raznih strana.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво