Читај ми!

Porše se uključio u milionsku svemirsku trku, Bezos i Mask dobijaju novog rivala

Trka za osvajanje svemira pretvorila se u konkurentno tržište moćnih kompanija. Posle uspeha Ilona Maska, Džefa Bezosa i Ričarda Brensona, u trku se uključio i „Porše“, investirajući u nemački startap "Isar Aerospace".

„Porše“ ulaganjem u "Isar Aerospace", želi da ima pristup svemirskim tehnologijama, a postoji i mogućnost da se neke od njih nađu u automobilskoj industriji.

„Porše“ se pridružio investitorima "HV Capitalu" i "Lombard Odieru" i uložio 75 miliona evra, čime je ukupna investicija porasla na 165 miliona dolara. Startup "Isar Aersopace" je još uvek relativno nepoznat, ali su njegove ambicije ekstremno visoke s obzirom na to da je cilj takmičiti se s kompanijama „Blu oridžin“, Džefa Bezosa, kao i „Spejs iksom“ Ilona Maska.

Dok „Blu oridžin“ i „Spejs iks“ već napreduju sa svemirskim misijama sa posadom, "Isar Aerospace" veruje da može da se takmiči na konkurentnom tržištu lansiranja malih satelita u Zemljinu orbitu.

„Finansiranje će omogućiti kompaniji 'Isar Aerospace' da i dalje ulaže u lansiranje, testiranje i proizvodnju infrastrukture za automatizovanu proizvodnju i komercijalne operacije raketa“, navodi se u saopštenju te kompanije.

Kompanija "Isar Aerospace" je ranije ove godine počela sa izradom rakete „Spektrum“, a u procesu proizvodnje koristi tri-de štampu i automatizaciju kako bi smanjili troškove proizvodnje. Ova raketa će moći da ponese 1.000 kilograma tereta, a u drugoj fazi bi dostavljala teret do konačne orbitalne putanje.  

Prvi probni let je najavljen za narednu godinu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво