Čitaj mi!

Budućnost je stigla – leteći automobil obavio prvi međugradski let

Prototip 1 letećeg automobila „er kar“, opremljen BMV-ovim motorom i običnom gorivom sa benzinske pumpe, obavio je prvi međugradski 35-minutni let između slovačkih međunarodnih aerodroma u Nitri i Bratislavi.

Za razliku od eVTOL-a (električni vertikalni avioni za poletanje i sletanje), koji su sličniji velikim dronovima nego stvarnim automobilima, „er kar“ je pravi automobil – i to leteći. To znači da se može koristiti za dve vrste prevoza, kako na putu kao automobil, tako i kao avion.

Ovo prevozno sredstvo je razvila kompanija „Klajn vižn“ i prvi put je predstavljen 2019. godine. „Er kar“ prototip 1 je obavio svoj prvi let krajem 2020. godine i od tada je imao 142 uspešna sletanja i preko 40 sati letenja.

Poslednje, 142. sletanje obavljeno je 28. juna posle prvog međugradskog 35-minutnog putovanja od međunarodnog aerodroma u Nitri do Bratislave.

Profesor Stefan Klajn, izumitelj ovog prevoznog sredstva i osnivač kompanije „Klajn vižn“, upravljao je vozilom u oba režima. Kada je sleteo u Bratislavu, pretvorio je „er kar“ ponovo u automobil – proces uvlačenja krila i repa koji je trajao manje od tri minuta – a zatim ga odvezao u grad.

Prvi međugradski let izveden je sa modelom Prototip 1, koji pokreće BMV-ov motor snage 160 konjskih snaga sa fiksnim propelerom, a može da leti maksimalnom krstarećom brzinom od 190 kilometara na sat. U saopštenju za medije kompanije „Klajn vižn“ napominje se da je prototip dostigao visinu od dve i po hiljade metara i da je mogao, pod nadzorom Uprave za civilno vazduhoplovstvo, da obavi strme zavoje od 45 stepeni i da prođe niz testova stabilnosti i upravljivosti.

Prema „Klajn vižnu“ ova vrsta prevoznog sredstva će da prepolovi vreme putovanja iz vrlo jednostavnog razloga. „er kar“ će nas odvesti do aerodroma, gde ćemo ga prebaciti u režim leta i nastaviti putovanje.

U „Klajn vižnu“, takođe, veruju da će u budućnosti „er kar“ potpuno privatizovati vazdušni saobraćaj, jer će svako ko ga poseduje moći da se odveze do najbližeg aerodroma i vine se u nebo. Ipak, realno govoreći, čini se da će put do ovakve budućnosti biti dug i krivudav i podrazumevaće sertifikate, odobrenja i, najverovatnije, pilotske dozvole.

„Er kar“ prototip 2 biće predserijski model i imaće motor od 300 konjskih snaga sa propelerom sa promenljivim nagibom. Trebalo bi da leti brzinom od 300 kilometara na sat i da ima domet leta od 1.000 kilometara. „Kalajn vižn“ se nada da će uspeti da dobiju potrebne sertifikate kako bi registrovali ovo vozilo i kao vazduhoplov i kao automobil.

Kompanija planira da proizvede dve verzije, sa dva i četiri sedišta, a u planu je i model koji će moći i da plovi. Naravno, jedino što je bolje od automobila koji može da leti je automobil koji leti i plovi.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 30. jun 2021, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Za ovakav vid vožnje će piti potrebno pilotsko iskustvo.

(sreda, 30. jun 2021, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

Hmm

A da je to "napravio" Elon Musk nasi bi komentatori otkidali od odusevljenja. Inace je vec dobio stalnu rubriku na ovom portalu za svoje "korisne" izume.

(sreda, 30. jun 2021, 14:04) - Душан Марковић [neregistrovani]

Летећи аутомобил

Питање је где ће се то моћи возити, како ће узлетати и слетати, да ли су дефинисани коридори за такве аутомобиле (на пример, шта ако аутомобил налети на далековод), стубове моста, зграду...)? Хоће ли бити аутошколе за (пилотску) обуку и где ће се обучавати а потом полагати? Много је ту ствари које се у будућности морају дефинисати и решити.

(sreda, 30. jun 2021, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

Potpuna budalastina

Naslov govori sve, ja ne vidim svrhu ovom proizvodu koji ce verovatno kostati brdo karamele. Zali boze budala koji su utovarili milione u prototip i razvoj ovog ludila….

(sreda, 30. jun 2021, 11:28) - Mario [neregistrovani]

Zanimljivos

Onda bi, osim napred i nazad, trebalo da se pazi i na gore, kako neki "stručno" voze xD

(sreda, 30. jun 2021, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

Državne granice

Ovakvo vozilo čini državne granice besmislenim.

(sreda, 30. jun 2021, 10:36) - Sasa [neregistrovani]

a koliko trosi po satu

i zasto mu se zadnji tockovi okrecu u vazduhu