Читај ми!

Bizarna procena štete probe nove američke rakete: Uginuće 4 puža i 90 školjki

Američko vazduhoplovstvo upozorilo je da bi testiranje nove iz vazduha lansirane hipersonične rakete moglo da ubije 4 puža i 90 školjki na atolu planiranom za probu. Čudno precizna procena uticaja testa novog oružja još je bizarnija ako se ima u vidu da se radi o oružju koje će moći da nosi konvencionalne i nuklearne bojeve glave sposobne da proizvedu masovno uništenje.

Test vazdušno lansiranog „oružja rapidnog odgovora“ (ARRW) planirano je za naredni mesec, najavio je general Timoti M. Rej. Biće obavljen na jednom od atola Maršalskih ostrva gde će hipersonični projektil završiti svoj let.

Atol je dom mnogih ugroženih vrsta, pa je Štab za nuklearno oružje u vazduhoplovnoj bazi Kirtland napravio bizarno preciznu procenu uticaja testiranja nove rakete insistirajući da neće načiniti veliku štetu.

„Do 4 puža može da pogine u probi i do 90 školjki“, navodi se u dokumentu.

Osim toga, procenjeno je da će proba imati uticaja na kolonije korala, kao i da bi udarni talasi od rakete mogli da povrede ili ubiju 108 grbavih usnjača, ugrožene vrste ribe oko atola.

Navodeći još neke negativne posledice testiranja, u dokumentu se zaključuje da novi raketni program neće imati značanijeg uticaja na okolinu, životinje ili ljude.

Prilično hrabar zaključak kada se ima u vidu da se radi o naprednom hipersoničnom projektilu, sposobnom da nosi konvencionalne i nuklearne bojeve glave.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи