Читај ми!

Kineski rover Džurong poslao nove fotografije s Marsa, među njima i selfi

Kineski rover „Džurong“ koji je sleteo na Crvenu planetu u maju, u zaravan nazvanu Utopija, postavio je svoju bežičnu kameru na tlo, odmakao se unazad i, između ostalih, napravio i fotografiju samog sebe.

Polovinom maja, uspešnim sletanjem samohodnog vozila „Džurong“ na površinu Crvene planete, Narodna Republika Kina je postala druga zemlja, uz Sjedinjene Američke Države, čijim je naučnicima i inženjerima pošlo za rukom da izvedu uspešno sletanje na Mars.

Fotografije koje je „Džurong“ napravio, stigle su do Zemlje i objavljene su na ceremoniji koju je upriličila Kineska svemirska agencija kako bi proslavila uspeh svoje misije na Mars.

Na fotografijama se vidi i platforma na raketni pogon koja je rover spustila na tlo Marsa.

Na drugoj fotografiji se vidi samo platforma, a još su vidljivi tragovi koje je rover ostavio u prašini dok je manevrisao.

Treća fotografija prikazuje panoramu na mestu sletanja. Inače, dolina Utopija se nalazi na severnoj hemisferi Marsa. 

Naučnici se nadaju da će „Džurong“ biti funkcionalan najmanje 90 marsovskih dana. Veoma je sličan roverima „Spirit“ i „Oportjuniti“ koje je Američka svemirska agencija (NASA) poslala na Mars.

Težak je 240 kilograma, a na visokom jarbolu se nalaze kamere koje beleže snimke i pomažu pri navigaciji. Pet dodatnih instrumenata će analizirati mineralogiju lokalnih stena i opšte stanje u okruženju, uključujući vremenske prilike.

Džurong je opremljen laserom koji omogućava pristup hemijskom sastavu stena, kao i radarom koji traga za zaleđenom vodom ispod površine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво