Читај ми!

„Tesla“ povlači sa američkog tržišta 6.000 vozila zbog labavog zavrtnja na kočnicama

Američka kompanija „Tesla“ povlači gotovo 6.000 svojih automobila u Sjedinjenim Državama zbog opasnosti da bi labavi zavrtnji kod kočionog diska mogli da prouzrokuju gubitak pritiska u gumama, pokazali su poslednji izveštaji.

Kako je navedeno u izveštaju američke Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na putevima, biće povučeni modeli „tesla 3“ proizvedeni u preriodu od 2019. do 2021. godine, i Tesla „model ipsilon“ iz prošle i ove godine, prenosi Rojters.

U kompaniji „Tesla“ ističu da nema informacija da su ova vozila izazvala sudare ili bilo kakve povrede uzrokovane ovim problemom, i da će po potrebi izvršiti pregled i zategnuti ili zameniti pomenute zavrtnje na kočionim diskovima.

Takođe, u „Tesli“ smatraju da su „vrlo retke okolnosti“ u kojima može doći do gubitka pritiska u gumama samo zbog ovog zavrtnja na kočionim diskovima, kao i da su „malo verovatni slučajevi“ da vozilo bude oštećeno zbog jednog labavog ili nedostajućeg zavrtnja.

U izveštaju Nacionalne uprave za bezbednost, pak, se navodi da je kompanija „Tesla“ upoznata sa incidentom iz decembra u kome je učestvovalo njeno vozilo „model ipsilon“, na kome je nedostajao zavrtanj na kočionom disku na strani vozača.

Kompanija je od tada u procesu montaže vozila preduzela mere kako bi se sprečilo labavljenje zavrtnja.

Krajem maja Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima je takođe objavila da vozila „tesla 3“ i „model ipsilon" više neće više imati oznaku najviših bezbednosnih funkcija, pošto je proizvođač automobila objavio da uklanja radarske senzore kako bi prešao na sistem autonomne vožnje zasnovan na kameri.

Američka agencija potvrdila je i da je ažurirala svoju veb-stranicu i objavila da Tesla „model 3“ i „model ipsilon“ proizvedeni 27. aprila ili kasnije „nemaju oznaku NHTSA za preporučene sigurnosne tehnologije: upozorenje na sudar unapred, upozorenje na napuštanje trake, neposredno kočenje i podršku dinamičke kočnice“.

Oba ova modela su u Agenciji bila ocenjena sa pet zvezdica, što je najviša ocena u pogledu bezbednosti od sudara i prevrtanja vozila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво