Читај ми!

Nestašica čipova mogla bi da traje i 2 godine, auto giganti na gubitku od 110 milijardi dolara

Nestašica kompjuterskih čipova širom sveta mogla bi da potraje i pune 2 godine, upozorio je šef IBM-a Džim Vajtherst.

Zbog manjka čipova procenjuje se da će samo automobilska industrija ove godine izgubiti oko 110 milijardi dolara, a Vajtherst kaže za Bi-Bi-Si da tehnološka industrija na sve načine pokušava da isprati ogromnu potražnju nastalu otvaranjem svetske ekonomije.

Neke fabrike bile su prinuđene da zatvore svoje pogone sa početkom pandemije 2020. Zastoj u proizvodnji dodatno je pogoršao situaciju u kojoj je potražnja za čipovima otišla u nebo zbog velikog rasta prodaje laptopova, gejming konzola i mobilnih telefona kada su ljudi primorani da ostanu u svojim domovima.

„Veliki je period od trenutka kada se tehnologija razvije, počnu da se grade pogoni za proizvodnju do onoga kada čipovi počinju da silaze proizvodnih traka. Iskreno, trebaće nam par godina pre nego što steknemo dovoljno kapaciteta da rešimo problem manjka čipova“, istakao je Vajtherst.

Osim toga, napomenuo je da čitava privreda mora da razmotri najbolji način korišćenja čipova.

„Moraćemo da razmislimo i o korišćenju polovnih čipova ili produživanju životnog veka određenih kompjuterskih tehnologija, kao i ubrzanju investicija u gradnju proizvodnih postrojenja“, dodao je šef IBM-a.

Mnogi proizvođači automobila otkazali su porudžbine čipova 2020. godine kada su zatvorili svoje fabrike zbog pandemije, ali su sada uhvaćeni u raskoraku jer nisu predvideli da će potražnja za vozilima tako brzo da se vrati.

Zbog toga stručnjaci procenjuju da će samo automobilski sektor, usled manjka čipova, biti na gubitku od 110 milijardi dolara ove godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво