Čitaj mi!

Lazar Džamić: Sopstveni sajt je jedan od najvećih poslovnih kapitala

Velika preduzeća već decenijama koriste internet u poslovanju, međutim mala i mikro preduzeća su tek s početkom pandemije počela ubrzano da se oslanjaju na internet. Istraživanje koje je sproveo „Registar nacionalnog internet domena Srbijeׅ“ pokazalo je da čak 87 odsto malih i mikro preduzeća prisutnih na internetu ima svoj sajt. Projekat pitajte.rs pomaže i njima, ali i onima koji se još dvoume oko otvaranja sajta da uvide da su im na taj način dostupniji novi kontakti, da se prodaja povećava i poslovanje unapređuje.

Projekat pitajte.rs pokrenut je sa ciljem da pomogne preduzećima i preduzetnicima da lakše i bolje odlučuju o svom poslovanju na internetu.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), tokom narednih meseci ponudiće odgovore na pitanja koja najčešće muče biznise na početku njihovog onlajn putovanja.

Lazar Džamić, koji je osmislio kreativni koncept ovog projekta, a inače je svetski priznati kreativni strateg, istakao je da danas u isto vreme i lakše i teže preduzećima da se pozicioniraju na internetu.

„Lakše je zato što imamo mnogo oruđa uključujući i naš veb-sajt koji nam omogućava da dođemo do velike publike relativno brzo, a teže zato što je velika gužva u tom prostoru. Da bismo uopšte počeli, moramo da razmišljamo koja su naša prisustva u tzv. digitalnom prostoru“, objašnjava Džamić.

Sopstveni sajt jedan od najvećih poslovnih kapitala 

Društvene mreže su samo deo te priče, navodi Džamić, a mala i mikro preduzeća često zaboravljaju da je sopstveni sajt, tačnije sopstveni domen jedan od najvećih brend kapitala, to jest poslovnih kapitala sa kojima mogu da krenu.

Vrlo je važno da sam biznis poznaje svoje potrošače, da ih osluškuje, da zna šta im treba, šta traže onlajn.

Prema Džamićevim rečima, zbog navike da telefone držimo gotovo neprekidno u rukama, granice između digitalnog i analognog gotovo da više ne postoje.

„Akcija pitajte.rs zamišljena je ne kao vrsta kampanje nego kao vrsta projekta koji duže traje. Svake godine hiljade biznisa, to jest ljudi postavljaju manje-više ista pitanja - Šta će meni uopšte sajt kad imam društvene mreže? i Zbog čega bih uzeo nacionalni domen .rs umesto .com? Prva infografika koja je napravljena u okviru programa je da objasni te dve stvari“, naglasio je Džamić.

Bez sajta, a samo putem društvenih mreža lako se prodaju šminka, nakit, ali kriupnije stvari i skuplje ne mogu bez e-komerca, poručuje Džamić i dodaje da „Gugl“ lokalno preferira domen .rs.

Zaštititi nazive za sve domene je mudar potez  

Naziv domena sa kojeg preduzeće posluje trebalo bi zaštititi iz više razloga. Najpre, da ga neko drugi ne bi uzeo poput konkurenata.

„Dešavalo se da razni sumnjivi biznisi uzmu vaš domen i da imate reputacionu – brend štetu, a i komercijalnu štetu“, upozorava Džamić.

Među domaćim malim i mikro preduzećima i dalje svoj sajt nema čak 43 odsto. Od onih koji imaju veb-prisustvo, 87 odsto ima veb-sajt.

„Dakle, skoro polovina malih i mikro preduzeća u Srbiji nema internet prisustvo ili nema veb-sajt. Uvođenje veb-sajta za neka preduzeća može da bude značajno, to jest imati svoj veb-sajt bi bio veliki dodatak njihovom biznisu. U svetu to je normalna pojava. Svi pametni preduzetnici odmah zaštite naziv svog biznisa, naziv brenda i često svoje lično ime za sve domene na svetu da ih ne bi neko ucenjivao kasnije“, poručio je Džamić i dodao da projekat pitajte.rs predstavlja vrata kroz koja može da se uđe u prostor pametnog poslovanja u vreme interneta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 04. maj 2021, 17:07) - anonymous [neregistrovani]

Pametnjakovic

Sta nam naprica. To je bar najlakse uraditi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">