Читај ми!

Kineska kompanija poslala u orbitu robota koji će da uništava svemirski otpad

Iz Kineskog nacionalnog svemirskog centra lansiran je prototip robota teškog oko 30 kilograma koji će da skuplja opasan svemirski otpad i uništava ga, ali i da osmatra duboki svemir i istražuje nebeska tela koja bi mogla biti potencijalni izvor za razvoj svemirskog rudarstva.

Kineski startap koji planira da pokretne svemirsko rudarstvo lansirao je svoju prvu bespilotnu letelicu za čišćenje svemirskog otpada iz Kineskog nacionalnog svemirskog centra, prenosi Raša tudej.

Robot „Neo-01“, koji je konstruisala kompanija „Oridžin spejs“ iz Šendžena, opremljen je mrežom kojom će da sakuplja svemirski otpada i stare satelite, a potom da ih spali električnim pogonskim sistemom. Zemljina orbita je prepuna otpada i više hiljada satelita koji više nisu u upotrebi predstavljaju veliku pretnju za nove letelice koje kreću put svemira.

Ukoliko ova operacija uspe, „Oridžin spejs“ će postati prva kineska komercijalna kompanija koja će raditi na poslu čišćenja svemirskog otpada.

Robot „Oridžin spejsa“ je opremljen i za posmatranje dubokog svemira sa ciljem da analizira mala nebeska tela koja bi mogla da se koriste kao svemirski rudnici.

Kompanija planira da lansira još nekoliko satelita za posmatranje asteroida i drugih nebeskih tela s namerom da do 2045. godine pokrene eksploataciju rude iz svemira, najavio je suosnivač „Oridžin spejsa“, Su Meng u izjavi koju je dao kineskim medijima početkom meseca.

Kina namerava da nastavi razvoj svemirskog programa i da do 2030. godine dostigne Rusiju i Sjedinjene Države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво