Čitaj mi!

Rusija napušta svemirsku stanicu: Ukoliko želite da uradite nešto kako treba, uradite to sami

Rusija je spremna da napravi sopstvenu svemirsku stanicu i lansira je u orbitu do 2030. godine ukoliko predsednik Vladimir Putin dâ zeleno svetlo, kaže prvi čovek „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

Tim projektom bi bila prekinuta dvodecenijska saradnja sa SAD na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

„Ukoliko do 2030, u skladu sa našim planovima, možemo da je lansiramo u orbitu, biće to kolosalni uspeh“, prenela je agencija Interfaks reči Rogozina.

Ruski kosmonauti sarađuju sa američkim kosmonautima, ali i astronautima 16 drugih zemalja na ISS od 1998. godine. To je jedno od retkih polja na kojima Vašington i Moskva blisko rade, za razliku od spoljnopolitičkih odnosa, koji su proteklih godina veoma napeti.

Zamenik premijera Jurij Borisov rekao je tokom vikenda da će Moskva saopštiti svojim partnerima da će napustiti ISS 2025. godine.

Rogozin je rekao da ruska stanica, za razliku od ISS, najverovatnije neće imati stalnu posadu, jer će zbog njene orbite biti izložena većim količinama radijacije. Ali kosmonauti će je posećivati, a na njoj će biti korišćena veštačka inteligencija i roboti.

Šef „Roskosmosa“ je rekao i da se razmišlja o dopuštanju poseta stranih posada, ali da stanica mora da bude nacionalna.

„Ukoliko želite da nešto uradite dobro, uradite to sami“, istakao je Rogozin.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 22. apr 2021, 17:57) - anonymous [neregistrovani]

Nista neobicno i cudno

Ima par reportaza sa medjunarodne svemirske stanice na yt. Prvo sto mi je palo u oci su prilicna razlike i razjedinjenost na samoj stanici. Podjele su ocigledne, Rusi imaju svoj dio i gotovo da ne zalaze u USA/EU dio i obrnuto. Mnoge stvari su razlicite, od sistema ishrane do visoko tehnoloskih razlika.Izgleda da je jedino zajednistvo bilo u odlascima na i polascima sa stanice. A Ameri su i tome stali na kraj, sada mogu sami slati posade. Bilo je pitanje vremena kad ce se neko ''otcjepiti''.

(četvrtak, 22. apr 2021, 13:38) - anonymous [neregistrovani]

Čime

Pa šta da radi srpski kosmonaut gore. Da broji oblake na zemlji!
A o tehnici nebi ni da komentarisem.

(četvrtak, 22. apr 2021, 12:58) - Molp;s [neregistrovani]

Preticanje

Rusiju su pretekli 69. kada su poslali coveka na mesec kada je u pitanju osvajanje kosmosa. Rusi su pak ispred kada je u pitanju cena\efikasnost vec godinama. Apsolutno je tacno da su naucni potencijali obe super sile ogromne ali bi samo zajednickim snagama i znanjima covecanstvo zaista profitiralo. Jer medju amerikom i RUsijom nema prve i bolje sile, obe sile su prve. Francuzi sa sovjim ariana programom koji je potpisao i nas profesor Hrisafovic je takoodje super sila na polju raketne tehnologije. Kada bi se znanja ujedinila verujem da ni mars ne bi bio daleko, ali kako stvari u svetu stoje covecanstvo ce tesko biti u stanju da i putovanje na mesec ponovi.

(četvrtak, 22. apr 2021, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

Svemirski sendvič

Mi možemo da učestvujemo u pravljenju jednog velikog svemirskog sendviča.

(četvrtak, 22. apr 2021, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Rusija je poslala prvog coveka u svemir i imala je uvek jak naucni potencijal pa se nadam da je nece preteci druge drzave na tom polju.

(četvrtak, 22. apr 2021, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

Ovaj svet sa ovakvima nema sanse

Umesto da se ujedinjuju, oni se razjedinjuju!

(četvrtak, 22. apr 2021, 09:08) - anonymous [neregistrovani]

Prikljucenje

Trebali bi i mi da se prikljucimo bar sa jednim kosmonautom ili bar sa delom neke tehnike!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">