NASA ponovo odložila istorijski let helikoptera na Marsu

Rover „Istrajnost“ Američke svemirske agencije NASA nije sam stigao na Mars. Uz njega je putovao i „Indžinjuiti“ (Dovitljivi), mali helikopter koji će da izviđa i navodi „Istrajnog“ na pravi put, ali njegov prvi let je ponovo odložen.

Helikopter „Indžinjuiti“ koji je stigao na Mars zajedno sa roverom „Istrajnost“, trebalo je prema najavama 11. aprila konačno da krene u izviđanje terena, ali je njegov let ponovo pomeren, ovog puta za 14. april, prenosi Si-En-En.

Na zemlju su tokom noći stigli podaci sa helikoptera zbog čega su u Nasi odlučili da promene raspored prvog leta, mada napominju da je sa helikopterom sve u redu.

Test brzine rotora je sproveden 9. aprila, ali je iznenada prekinut pošto je tokom pokušaja prebacivanja iz režima predleta u let došlo do određenih tehničkih problema.

U međuvremenu inženjeri na Zemlji su pregledali podatke koji bi mogli da nagoveste šta je dovelo do ovih poteškoća i zaključili da bi trebalo promeniti brzinu rotora helikoptera.

Kada „Indžinjuiti“ bude spreman za prvi let na Marsu, ovaj mali helikopter težak manje od dva kilograma, leteće ukupno 40 sekundi. Plan je da lebdi na visini od tri metra, napravi fotografije i ponovo sleti.

Ukoliko ovaj let bude uspešan „Dovitljivi“ bi imao priliku da leti još četiri puta tokom aprila.

Rover „Istrajnost“ u čijoj utrobi je na Crvenu planetu stigao „Dovitljivi“, pomagaće helikopteru i timu na Zemlji da međusobno komuniciraju, primaće uputstva za let iz Nasinog kontrolnog centra u Pasadeni, u Kaliforniji i prosleđivati ga helikopteru.

Rover koji je težak otprilike tonu i veličine je malog automobila spustio se na Mars u februaru, posle pređenih 480 miliona kilometara puta koji je trajao skoro sedam meseci.

Glavni cilj misije „Istrajnog“ je potraga za mikrobiološkim dokazima postojanja života na Marsu koji je možda postojao pre tri milijarde godina, otprilike u vreme kada je nastao život i na Zemlji.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи