Južnokorejska nada za osvajanje neba – kopija „raptora“ ili sasvim druga živuljka

Južna Koreja se stvaranjem supersoničnog lovca KF-21 pridružila ekskluzivnom klubu zemalja proizvođača naprednih vojnih vazduhoplovnih sistema. Novi avion neodoljivo podseća na američki F-22, ali je mnogo jeftiniji, a Južna Koreja zbog toga polaže velike nade u njegov izvoz.

Očekuje se da će KF-21 biti naoružan širokim dijapazonom projektila vazduh–vazduh i vazduh–zemlja, a potencijalno će moći da lansira i krstareće rakete.

Izgled i oblik KF-21 na prvi pogled neodoljivo podseća na druge lovce pete generacije (iako se tehnički podvodi kao lovac na prelazu između 4. i 5. generacije). Preciznije, južnokorejski lovac veoma je sličan američkom F-22 „raptoru“, posebno repni i nosni deo, kao i oblici usisnika.

Što se dimenzija i performansi tiče, KF-21 dugačak je 16,9 i visok 4,7 metara, sa rasponom krila od 11,2 metra. Maksimalna brzina mu je 2.200 kilometara na čas, a domet 2.900 kilometara.

Dvomotorac će imati dve varijante – kao jednosed i dvosed, zavisno od namenjenog zadatka.

Južna Koreja će proizvesti šest prototipa KF-21 radi testiranja i razvoja, prva tri biće završena do kraja ove godine, a ostali u prvoj polovini naredne.

„Nova era nezavisnog razvoja oružanih sistema je počela. Ovo je istorijski trenutak u razvoju južnokorejske avio-industrije“, rekao je predsednik Mun Džein na predstavljanju KF-21.

Avion nosi nadimak „borame“, što znači „mladi soko za lov“.

Mun je istakao da će nakon testiranja, lovac ući u serijsku proizvodnju, a cilj je da se korejskom vazduhoplovstvu isporuči 40 letelica do 2028. i još 80 do 2032. godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво