Čitaj mi!

Izraelci preradili luksuzni biznis avion u najmoderniju špijunsku letelicu

Izraelsko vazduhoplovstvo dobilo je novi špijunski avion „Oron“, koji se smatra najnaprednijom letelicom te vrste na svetu, piše izraelski list „Harec“.

Novi avion biće deo 122. vazduhoplovne eskadrile. Letelica je modifikovani „galfstrim G550 bizdžet“ opremljen tehnologijom veštačke inteligencije, poznat po izuzetnim letačkim sposobnostima i niskim troškovima održavanja.

Avion u sebi nosi napredan radarski sistem koji je razvila kompanija "Israel Aerospace Industries", kao i druga napredna oruđa za prikupljanje informacija što mu omogućava da to radi u svim vremenskim uslovima i pod bilo kakvom vidljivošću.

Osim toga, osmišljen je tako da izraelskom vazduhoplovstvu daje sveobuhvatnu sliku okoline u stvarnom vremenu, uključujući i mapiranje položaja neprijateljskih kopnenih jedinica.

Razvoj letelice trajao je osam godina, uz zajednički napor Ministarstva odbrane, izraelske vojske, vazduhoplovstva i obaveštajne službe.

„Oron“ bi trebalo da omogući kombinovanim vojnim snagama da budu efikasnije, prikupljanjem situacionih informacija i istovremeno ih stavljajući na raspolaganje različitim rodovima vojske, bilo da su u pitanju kopnene snage, mornarica ili vazduhoplovstvo.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">