„El-Dži“ se povlači sa tržišta pametnih telefona

Južnokorejska kompanija „El-Dži“ saopštila je da će zatvoriti odeljenje za proizvodnju mobilnih uređaja koje joj pravi gubitke, čime je postala prvi veći proizvođač pametnih telefona koji se potpuno povukao sa tržišta.

Kompanija već šest godina beleži gubitke koji ukupno iznose oko četiri i po milijardi dolara, a povlačenje sa tržišta mobilnih uređaja, na kojem postoji oštra konkurencija, omogućiće južnokorejskoj kompaniji unapređenje u oblasti proizvodnje delova za električna vozila i pametnih domova, navodi se u saopštenju.

„El-Dži“ je bio jedan od vodećih inovatora u oblasti proizvodnje pametnih uređaja, a 2013. godine je bio treći najveći proizvođač pametnih telefona, iza „Samsunga“ i „Epla“.

Međutim, kasnije su najbolji modeli imali softverske i hardverske nedostatke, a analitičari su kritikovali kompaniju zbog manjka stručnjaka za marketing u poređenju sa konkurencijom iz Kine. 

Odlukom o povlačenju, „El-Dži“ napušta 10 odsto udela u tržištu Severne Amerike, gde je treći brend po popularnosti, prenosi Rojters.

Trenutno je „El-Džijev“ globalni udeo u tržištu na oko dva odsto, a prošle godine je proizveo 23 miliona telefona.

„El-Dži“ je prvi veći proizvođač koji se potpuno povukao sa tržišta. „Nokia“, HTC i „Blekberi“ koji su takođe bili veći igrači, uprkos padu, nisu se i dalje povukli. 

Očekuje se da se odeljenje za proizvodnju pametnih telefona, koje je i najmanje odeljenje „El-Džija“, zatvori do 31. jula, a dužina trajanja podrške postojećim korisnicima zavisiće od dela sveta u kojem žive.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи