Читај ми!

„Folksvagen“ u SAD više ne postoji

Već 65 godina "Folksvagen" je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih imena u američkom automobilizmu, a čuvena “buba“ privlači generacije entuzijasta i pomaže u prodaji miliona automobila. Ali sada, bar u Severnoj Americi, marke "Folksvagen" više nema, prenosi Gardijan.

U nečemu što se prvobitno smatralo prvoaprilskom šalom nemački auto-gigant je potvrdio svoju metamorfozu u „Voltsvagen“, u pokušaj da odrazi svoje ulaganje u rastuće tržište električnih vozila.

„Znamo, 66 je neobičan uzrast da promenite ime, ali smo uvek bili mladi u srcu. Predstavljamo vam Voltsvagen. Sličan Folksvagenu, ali sa osveženim fokusom na električnu vožnju. Počinjemo sa našim potpuno novim, potpuno električnim terencem ID.4 - raspoloživim već danas", saopštili su iz nemačke kompanije.

U saopštenju objavljenom na američkom sajtu kompanije taj potez, koji stupa na snagu 21. maja, pozdravljen je kao „javna deklaracija budućeg ulaganja kompanije u e-mobilnost“.

Model ID4, koji se definiše kao „prvo sportsko terensko vozilo velikog dometa, potpuno električno, bez direktne emisije“, kreće u prodaju ovog meseca u SAD.

„Možda menjamo svoj K za T, ali ono što ne menjamo je posvećenost ove marke stvaranju najboljih vozila u klasi za vozače i ljude svuda“, rekao je Skot Keog, predsednik i izvršni direktor novog „Voltsvagena“ SAD, koja pod svojim starim imenom posluje od 1955.

Prema njegovim rečima, od početka prelaska na „električnu budućnost rekli smo da ćemo graditi električna vozila za milione, a ne samo za milionere".

„Ova promena imena označava mig u našu prošlost kao automobil naroda i naše čvrsto uverenje da je naša budućnost u tome da budemo električni automobil naroda“, kazao je Keog.

Međutim, postupanje sa uvođenjem promene imena izgledalo je nešto manje glatko od izjave izvršnog direktora.

U ponedeljak je „Folksvagen“ na brzinu povukao saopštenje za štampu pogrešno postavljeno na veb stranicu kompanije datiranu na 29. april, ali ne pre nego što ga je primetila američka TV mreža Si-En-Bi-Si, koja je objavila priču. 

Drugi su se pitali da li je to prvoaprilska šala kompanije.

Prvoaprilska šala koja je postala zbilja

Međutim, auto-gigant je bio primoran da prizna da je priča istinita. Na brzinu je sastaviljeno novo saopštenje koja se u utorak pojavila na njenoj veb stranici.

Rečeno je da će ime „Voltsvagen“ odmah početi da se pojavljuje u brendiranju kompanije, kao i da će se amblem s tim imenom pojavljivati na svim električnim vozilima, dok će paleta automobila sa benzinskim motorom imati samo VV oznaku.

Nakon velikog skandala 2015. godine „Volksvagen“ želi da pokaže posvećenost zelenoj energiji. Tvrdi da je prvi veliki proizvođač automobila koji podržava ciljeve Pariskog klimatskog sporazuma, sa ciljem smanjenja emisije ugljenika za 30 odsto do 2025. godine, i neto neutralnosti ugljenika do 2050. godine.

Kompanija se obavezala da će do 2025. godine prodati milion električnih vozila širom sveta i do 2029. godine lansirati više od 70 električnih modela u svih 12 brendova grupe, uključujući „Audi“, „Seat“, „Škodu“, „Bentli“ i „Porše“.

Međutim, električna vozila i dalje se teško prodaju u SAD, tržištu „gladnom benzina“, uprkos tome što je to dom pionir industrije „Tesla“. U toj zemlji je u prošloj godini prodato svega 328.000 vozila na električni pogon, što je mali deo od 3,24 miliona prodanih širom sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи