Читај ми!

Ilon Mask i „Tesla“ iza tajnog projekta za snabdevanje Teksasa strujom

Projekat „Gambit“ za skladištenje energije obezbediće dovoljno struje za 20.000 domova po letnjim vrućinama. Milijarder Ilon Mask i kompanija „Tesla“ rade na razvoju tajne megabaterije koja će biti povezana sa električnom mrežom u Teksasu, koja je zakazala tokom nedavnih vremenskih nepogoda.

Baterija snage 100 megavati gradi se u gradiću Angltonu u Teksasu i biće dovoljno velika da napaja oko 20.000 domova tokom letnjeg pika potrošnje struje, navodi Blumberg.

"Gambit Energy Storage", podružnica konglomerata „Tesla“, izgleda da je razvila i izgrađuje postrojenje za skladištenje energije.

Voren Lašer, direktor sistemskog planiranja u Teksaskom savetu za električnu pouzdanost, navodi da je "Gambit Energy Storage" uredno registrovana kompanija, kao i da je za 1. jun najavljen komercijalni početak poslovanja. 

Podaci pokazuju da kompanija deli adresu sa „Teslom“ u Frimontu u Kaliforniji. Ipak, zvaničnih saopštenja nema, a radnici na terenu pokrivaju opremu.

Uprkos tome što su električni automobili najpoznatiji proizvod kompanije „Tesla“, Mask je uvek velike nade polagao u „Tesla enerdži“, kompaniji koja obezbeđuje električnu energiju.

„Energija i poslovanje u tom sektoru veći su od posla sa automobilima“, govorio je više puta Mask.

Kompanija „Tesla“ je veći deo svog fokusa nedavno usmerila na Teksas, a Mask je prošlog decembra potvrdio da se iz Kalifornije preselio u tu američku saveznu državu.

Ogroman proizvodni pogon kompanija gradi u blizini grada Ostina u Teksasu, gde će se praviti automobili Tesla sajbertrak (Tesla Cybertruck) i model Ipsilon (Model Y).

Milijarder i preduzetnik takođe želi da podigne grad, nazvan Starbejs, oko postojećeg postrojenja „Spejs eks“ u okrugu Kameron u Teksasu, gde se izvodi testiranje prototipa raketa „Mars Starship”.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво