Čitaj mi!

Pametne klupe u gradu mere buku, temperaturu

Posle solarnih punjača, „Stroberi enerdži“ postavlja i pametne klupe. Prve su u centru Beograda, ali i u parkovima Kliničko-bolničkog centra Srbije, kako bi pacijenti mogli da napune svoje telefone ili da koriste internet.

Iz inkubatora tehničkih fakulteta izrasli su u uspešnu kompaniju. Glavna poslovna kancelarija „Stroberi enerdžija“ je u Londonu, a glavna operativna i tehničko-proizvodna u Beogradu. Otuda i pamente klupe u glavnom gradu. Imaju tri glavne funkcije.

„Bilo da se priključe na kablić koji postoji, bilo da priključe svoj kablić ili ono što je najzabavnije da koriste najnovije bežično punjenje. Klupe su opremljene senzorima za merenje kvaliteta vazduha, tako da ljudi mogu proveriti trenutnu temperaturu vazduha, buku temperaturu na različitim mestima u gradu“, rekao je Miloš Milisavljević, osnivač i direktor „Stroberi enerdžija“.

Slične klupe postavljene su u 25 zemalja. Inovacija ima još. Među prvima, u Beogradu će se uskoro pojaviti i pametna telefonska govornica.

„Osmislili smo novi uređaj koji je veliki interaktivni ekran sa različitim korisnim servisima sa besplatnim vaj-fajem, sa punjenjem telefona i nekim različitim funkcionalnostima koja će obogatiti iskustva u garadu, a koja će tim starim bitnim uređajima udahnuti novi život“, objašnjava Milisavljević.

Planova ima još.

Milisavljević ističe da je želja da ovu pametnu ekologiju prošire širom zemlje, da svi zajedno možemo da radimo na tome da poboljšamo javne prostore, sa krajnjim ciljem da imamo pametne gradove.

Na početku je na izumima radilo osam studenata, a sada na razvoju proizvodnje radi 20 ljudi. Svoje ideje i dalje stvaraju tu gde su i počeli – u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 24. feb 2021, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

Ima li svrhe

Vandali ce raditi svoj posao...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">