Читај ми!

Pametne klupe u gradu mere buku, temperaturu

Posle solarnih punjača, „Stroberi enerdži“ postavlja i pametne klupe. Prve su u centru Beograda, ali i u parkovima Kliničko-bolničkog centra Srbije, kako bi pacijenti mogli da napune svoje telefone ili da koriste internet.

Iz inkubatora tehničkih fakulteta izrasli su u uspešnu kompaniju. Glavna poslovna kancelarija „Stroberi enerdžija“ je u Londonu, a glavna operativna i tehničko-proizvodna u Beogradu. Otuda i pamente klupe u glavnom gradu. Imaju tri glavne funkcije.

„Bilo da se priključe na kablić koji postoji, bilo da priključe svoj kablić ili ono što je najzabavnije da koriste najnovije bežično punjenje. Klupe su opremljene senzorima za merenje kvaliteta vazduha, tako da ljudi mogu proveriti trenutnu temperaturu vazduha, buku temperaturu na različitim mestima u gradu“, rekao je Miloš Milisavljević, osnivač i direktor „Stroberi enerdžija“.

Slične klupe postavljene su u 25 zemalja. Inovacija ima još. Među prvima, u Beogradu će se uskoro pojaviti i pametna telefonska govornica.

„Osmislili smo novi uređaj koji je veliki interaktivni ekran sa različitim korisnim servisima sa besplatnim vaj-fajem, sa punjenjem telefona i nekim različitim funkcionalnostima koja će obogatiti iskustva u garadu, a koja će tim starim bitnim uređajima udahnuti novi život“, objašnjava Milisavljević.

Planova ima još.

Milisavljević ističe da je želja da ovu pametnu ekologiju prošire širom zemlje, da svi zajedno možemo da radimo na tome da poboljšamo javne prostore, sa krajnjim ciljem da imamo pametne gradove.

Na početku je na izumima radilo osam studenata, a sada na razvoju proizvodnje radi 20 ljudi. Svoje ideje i dalje stvaraju tu gde su i počeli – u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво