Читај ми!

Na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju niko ne gubi, a svi dobijaju

U Srbiji se godišnje prijavi od 120 do 150 inovacija. Kada je 2017. godine elekroinženjer Milan Ugljanin prijavio svoj tim za Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, nije ni slutio da će danas biti trostruki svetski šampion sa svojim elektrificiranim rendžerima za navodnjavanje njiva.

Investicija se meri desetinama hiljada evra, iskustva su pokazala da se uloženo vrati za tri godine, nekad  brže. Sistem rendžera za navodnjavanje njiva omogućava dve setve i ekološku proizvodnju bez emisije ugljen-dioksida, pa je patent, osim u Srbiji, našao primenu i u Belorusiji i Kazahstanu.  

„Mi smo prošle godine napravili ogromnu mašinu, jedan rendžer jednostrani od 1.000 metara. To je komplikovanije i za upravljanje i za vođenje nego ovde što smo ovde napravili dvostrani od 1.600 metara. Bukvalno smo sa tim mašinama pomerili svetsku praksu u pogledu upravljanja tim mašinama, ali takođe, supstitucijom energenta, umesto nafte na električnu energiju“, naglašava elektroinženjer Milan Ugljanin.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju Srbije, oraganizuju Ministarstvo nauke, Privredna komora Srbije, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i beogradski Tehnološko-metalurški fakultet. Realizuje se u tri kategorije: za srednjoškolske i studentske ideje rok je 15. mart, dok se u kategoriji realizovanih inovacija možete prijaviti do 5. maja.

„Do sada smo imali preko 9.000 učesnika za prethodnih 16 godina, pri čemu smo od tih 9.000 učesnika dobili 1.161 inovaciju koja je potvrđena potpuno sa svojim bisnis planom i poslovnim modelom. Sve to što se radi na takmičenju je potpuno besplatno, i ovo je jedino takmičenje na kome se ne gubi. Zaista učešćem svi dobijaju“ napominje prof. dr Dragan Povrenović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Tradicionalno, 17. finalni izbor inovacije za 2021. možete pratiti na Drugom programu RTS-a krajem decemba. Nagradni fond je 6.000.000. dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи