Читај ми!

Drugi razred srednje škole su, a već su napravili pobedničkog robota

Učenici elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Niša, Aleksandra i Veljko Aleksić sami su napravili robota za dezinfekciju prostorija UV lampama. Robot je pobednik na takmičenju koje je organizovao Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu.

Blizanci Aleksandra i Veljko imaju po 16 godina. Njihov robot zove se Miroslav i reaguje na glasovne i pisane komande. Sve su uradili sami, a otac im je jedino pomogao oko sečenja i varenja delova.

„Svestran je, može da radi u bilo kojoj industriji, ali je za potrebe takmičenja prilagođen dezinfekciji kako prostorija, tako i medicinskog alata koji drži u kleštima“, kaže Veljko Aleksić, učenik II godine ETŠ „Nikola Tesla“.

„Ovo je u stvari industrijski robot, može da se primeni u bilo kojoj industriji, može da bude u medicini ili u bilo kojem rudniku“, objašnjava Aleksandra Aleksić, učenica II godine ETŠ „Nikola Tesla“.

Njihov mentor zadovoljan je što su primenili znanja iz informatike, ali i pokazali telenat za rešavanje mašinskih problema.

„Mislim da je ovo izuzetno vredno za njihov uzrast i za bilo koga ko napravi ovako nešto. Oni su jako mladi i napravili jedan jako ozbiljan rad“, ističe njihov mentor Predrag Šubarević.

Veljko i Aleksandra napravili su i Android aplikaciju za upravljenje. I nije slučajno što se zove Miroslav.

„Upravo zbog te igre reči smo nazvali robota Miroslav, da se mir širi svetom“, objašnjava Veljko.

„Planiramo da posle srednje škole, upišemo elektronski fakultet i kasnije da otvorimo svoju firmu za izradu ovakvih robota“, otkriva Aleksandra.

Sledeći potez je da Miroslava vode na Elektronski fakultetu u Nišu, kako bi se predstavio i na Svetskom takmičenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво