Читај ми!

"Votsap" izgubio milione korisnika zbog uslova korišćenja

Zbog veoma loše objašnjenog ažuriranja uslova korišćenja usluga, milioni korisnika aplikacije "Votsap" napustili su tu platformu i prešli na alternativne poput "Signala" i "Telegrama".

Napuštanje platforme bilo je toliko veliko da je "Votsap" bio primoran da primenu novih uslova, koji su bili predviđeni za 8. februar, pomeri za 15. maj, kako bi se korisnicima objasnile promene koje se uvode.

Tokom prve tri nedelje januara, Signal je stekao sedam i po miliona novih korisnika, a Telegram čak 25. Votsap je od osme po popularnosti aplikacije u Velikoj Britaniji pao na 23. mesto, prenosi Gardijan.

S druge strane, Signal 6. januara nije bio ni među 1.000 najpopularnijih aplikacija u Velikoj Britaniji, ali je već do 9. januara bio najpreuzimanija platforma u zemlji.

Direktorka javnih politika Votsapa za Evropu, Bliski istok i Afriku, Nijam Svini, rekla je da veruje da je egzodus povezan sa ažuriranjem uslova usluge kompanije.

Kako je navela, ažuriranje treba da omogući novi skup funkcija u vezi sa poslovnim porukama i "razjasni i obezbedi veću transparentnost" oko postojećih politika kompanije.

"Nema promena u našem deljenju podataka sa Fejsbukom bilo gde u svetu", naglasila je Svinijeva.

Votsap bezbedniji od Telegrama?

Na društvenim mrežama raširio se stav da nova politika privatnosti Votsapa daje toj platformi pravo da čita poruke korisnika i informacije predaje svojoj matičnoj kompaniji "Fejsbuk".

"Želimo da budemo jasni da ažuriranje smernica ni na koji način ne utiče na privatnost vaših poruka s prijateljima ili porodicom", saopštio je Votsap na svom veb-sajtu.

Ironično, naglašava Gardijan, na neki način Votsap je više usredsređen na privatnost od svog konkurenta Telegrama. Primenjuje "end-tu-end" šifrovanje koje sprečava pružaoca usluga da pristupiti korisničkim porukama. To se podrazumeva za svako ćaskanje, osim na ono između korisnika i velikih preduzeća.

Telegram, međutim, uključuje tu vrstu šifrovanja za "tajne razgovore", opciju koju korisnici moraju aktivno odabrati za svaki pojedinačni kontakt. Takva ćaskanja "namenjena su ljudima koji žele veću tajnost od prosečnog momka", objašnjava se u često postavljenim pitanjima na portalu Telegrama.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво