Читај ми!

Voz brz kao avion – u Kini predstavljen prototip novog „magleva“

Kineski stručnjaci sa Jugozapadnog Đaotong univerziteta predstavili su prototip najnovijeg superbrzog voza koji radi na principu magnetne levitacije (maglev) i mogao bi da započne eru bržeg i jeftinijeg kopnenog transporta sa brzinama približnim avionskim.

Superbrzi „maglev" voz, postavljen na 165 metara dugačkoj pruzi, osmišljen je da putuje brzinom od 620 kilometara na čas, a istraživači kažu da rade i na unapređenju tehnologije kako bi dostizao 800 kilometara na čas.

Profesor He Čuan rekao je novinarima da očekuje da novi „maglev“ uđe za 3 do 10 godina.

Ovo je deo ambicioznog plana Pekinga da poveže gradove superbrzim vozovima. Kina je dom najbržeg komercijalnog „maglev“ voza, koji je u Šangaju počeo sa radom 2002. godine i dostiže 430 kilometara na sat, navodi Saut Čajna morning post.

Kineski stručnjaci objašnjavaju da novi „maglev“ koristi tehnologiju visokotemperaturnih superprovodnika, koji se razlikujuju od postojećih superprovodnika koji traže izuzetno niske temperature.

Japan takođe planira do 2027. godine otvaranje brze „maglev“ linije na bazi superprovodnika koja bi trebalo da ide 500 kilometara na čas. Kineski stručnjaci, ipak, ističu da je njihova tehnologija ekonomičnija od japanskih kolega.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво