Čitaj mi!

„Virdžin orbit“ lansirao „Kosmičku devojku“

Kompanija „Virdžin orbit“ uspešno je lansirala satelit za američku svemirsku agenciju Nasa.

Posle nekoliko neuspešnih pokušaja kompanije „Virdžin orbit", da u orbitu lansira satelite, 17. januara 2021. godine postignut je uspeh, i satelit za Nasu je uspešno lansiran pomoću rakete. Osam meseci nakon što je prethodni test završen neuspehom, raketa nazvana „Kosmička devojka“, izbačena je sa boinga 747, sa obale južne Kalifornije u 11.39 sati po pacifičkom vremenu.

Raketa kalifornijske kompanije "Launcher", dostigla je orbitu svojim drugim istraživačkim letom, u misiji nazvanoj  "Launch Demo 2". Tom prilikom je uspešno rasporedila 10 sićušnih satelita, koji su leteli putem Nasinog nanosatelita.

Modifikovani boing 747, koji je nosio raketu poleteo je iz svemirske luke u pustinji Mohave, a raketa je aktivirana i ispaljena na određenoj visini, noseći u sebi 10 satelita.

Kompanija „Virdžin orbit", dugi niz godina razvija metodu lansiranja rakete iz vazduha, a od 2018. godine vrši testiranja.

Prvi pravi test obavljen je u maju, ali bezuspešno, raketa nije stigla u orbitu, zbog problema sa dovodom tečnog kiseonika.

Sistem je tada promenjen i ponovo testiran, a rezultat je uspešna misija, koja je lansirala 10 satelita u orbitu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">