Čitaj mi!

Snouden i Mask nam savetuju da izbrišemo Votsap

Aplikacija za razmenu poruka Votsap traži od korisnika da se do 8. februar izjasne da li prihvataju novu, veoma kontroverznu, politiku privatnosti ili će im pristup aplikaciji biti onemogućen. Onima kojima je privatnost podataka i poverljivost komunikacije važna, tvrde da postoje bolje aplikacije od ove.

Najava o novoj politici privatnosti na Votsapu navela je mnoge korisnike da potraže alternative, a poznate ličnosti, poput Ilona Maska i Edvarda Snoudena, pozivaju korisnike da se opredele za aplikacije koje više brinu o privatnosti naših podataka.

Čak su i tvorci Votsapa, koji su aplikaciju prodali „Fejsbuku" 2014. godine za 18 milijardi dolara, okrenuli leđa svome čedu, a suosnivač Brajan Ekton je u intervjuu 2018. godine priznao: „Prodao sam privatnost svojih korisnika radi veće koristi“.

Aplikacija u vlasništvu „Fejsbuka“ ima više od dve milijarde korisnika širom sveta, pa čak i ako se milioni odluče da prestanu sa korišćenjem Votsapa, malo je verovatno da će njegova popularnost osetno oslabiti.

Ali za one koji nisu zadovoljni novim uslovima i odredbama ili koji jednostavno žele da Fejsbukov ekosistem aplikacije ostave iza sebe, neki od alternativa u 2021. godini bi mogle biti sledeće aplikacije:

Telegram

Verovatno najomiljenija aplikacija za razmenu poruka pored Votsapa je Telegram, koji podržava mnoge iste funkcije, pa čak i neke dodatne.

Osnivač Telegrama Pavel Durov neprestano je kritikovao Votsap zbog uočenih problema sa sigurnošću i privatnošću, opisujući ga kao „opasan“ i tvrdeći da pod vlašću „Fejsbuka“ nikada neće biti bezbedan.

„Ni jedan jedini dan u deceniji postojanja Votsapa ova usluga nije bila sigurna“, napisao je Durov u objavi na svom blogu kada je otkriveno da je nalog Džefa Bezosa navodno hakovan zbog sigurnosne greške u aplikaciji.

Sa više od 400 miliona korisnika, Telegram je stoga već popularna i poznata alternativa korisnicima koji su više usredsređeni na privatnost.

Signal

Slično Telegramu i Votsapu, Signal je besplatan, jednostavan za upotrebu i dostupan na svim glavnim platformama.

Za razliku od ove dve aplikacije, međutim, Signal koristi otvoreni kod za šifrovanje koji omogućava programerima bezbednosti da ga testiraju na nedostatke i pronađu greške.

Ova dodatna sigurnost dolazi po cenu nekih funkcija koje podržavaju druge aplikacije za razmenu poruka, što znači da je nešto oštriji u svom izgledu i funkcionalnosti.

Popularan među milijarderima i disidentima, Signal nudi verovatno najsigurniji metod za komunikaciju u poređenju sa bilo kojom drugom aplikacijom za razmenu poruka.

Vajber

Sa oko 260 miliona korisnika, Vajber je u pojedinim zemljama čak popularniji od Telegrama. Korisnici su obično regionalno opredeljeni za ovu aplikaciju, što znači da će vam možda biti teže da pronađete prijatelja koji živi na delu planete gde ova aplikacija nije tako popularna.

Njegova osnovna baza korisnika je u istočnoj Evropi, severnoj Africi i na Bliskom istoku, mada ima korisnika i drugde po svetu.

Omogućava grupno ćaskanje, slanje glasovnih i video porika i podržava video i audio pozive. Slično kao na Telegramu i Votsapu, sve poruke na Vajberu su šifrovane, a takođe omogućava korisnicima slanje vremenski ograničenih poruka koje će posle određenog roka biti izbrisane.

Trima (Threema)

Aplikacija Trima čije sedište se nalazi u Švajcarskoj, sebe opisuje kao „servis za razmenu poruka koji generiše najmanje korisničkih podataka“.

Korisnicima omogućava da koriste osmocifreni identifikacioni kod, a ne svoj broj telefona za povezivanje sa drugim korisnicima, dok se kontakti mogu verifikovati pomoću kju-ar koda.

Nudi nekoliko funkcija koje nisu dostupne na Votsapu, poput reagovanja na pojedinačne poruke i „zaključavanja“ pojedinačnih ćaskanja lozinkom.

Za razliku od ostalih navedenih opcija Trima nije besplatna, a jedan od njihovih slogane je i „ne plaćajte svojim podacima“.

Još jedan nedostatak, inače odlične aplikacije, je i taj što ima samo 10 miliona preuzimanja u Gugl prodavnici, što znači da će korisnicima biti jako teško da pronađu ljude sa kojima bi mogli da razmenjuju poruke.

broj komentara 23 pošalji komentar
(sreda, 20. jan 2021, 08:58) - IVAN [neregistrovani]

"U dilemi sam da li da koristim goluba pismonosu ili dimne signale"

Svima bih preporučio dimne signale jer je puštanje goluba uvek rizično!

(sreda, 20. jan 2021, 00:36) - Žaklina [neregistrovani]

Uopšte niste u toku

Ovo je stara vest. Rok je pomeren na 15. maj.

(ponedeljak, 11. jan 2021, 01:47) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

BRAVO!

(nedelja, 10. jan 2021, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

@ U dilemi sam da li da koristim goluba pismonosu ili dimne signale

Ubedljivo najbolji komentar!

(nedelja, 10. jan 2021, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

@ Vaši podaci pripadaju Vama - Bravo!

Bravo! Taj ko nema nista protiv cenzure, jer nema sta da kaze, nema ni mozak jer ocigledno ne razmislja, a ko ne razmislja, pa biljke i zivotinje! Dobrodosli u zivotinjski svet!

(nedelja, 10. jan 2021, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

@ Ostaje na whatup-u - Razmisli...

Nije problem da te neko prisluskuje vec moze da uzmu tvoj identitet i da kazu da si nesto opljackao, da si negde bio gde nisi, ili da si nekog ubio. Dok se opravdas, ode voz...

(nedelja, 10. jan 2021, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

@ Strašno, baš sam se potresao - ne kazi dvaput

Pazi se... Ovo je tek priprema... Oni rade tako da prvo navucu ljude na nesto, nema veze koliko godina ili decenija je potrebno, a onda moze da rade sa tobom sta hoce. Sta mislis, sta ce se desiti ako odjednom porez postane 10 puta veci? Naravno u pocetku mozda i platis, a posle nemas vise mogucnosti, pa ili ides u kriminal, ili zavrsis na ulici, ili ti oduzmu decu, ili ti samo nameste nesto jer imaju tvoje podatke...

(nedelja, 10. jan 2021, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

@ Sneg - Stvarno su sumnjivi

Slazem se... Nesto tu smrdi...

(nedelja, 10. jan 2021, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

U dilemi sam da li da koristim goluba pismonosu ili dimne signale

U dilemi sam da li da koristim goluba pismonosu ili dimne signale

(nedelja, 10. jan 2021, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

није баш руски

Павел Дуров је оснивач руске друштвене мреже ВК. Након притисака и малтерирања од стране власти, у циљу откривања приватних информација корисника, продаје компанију. Са групом програмера напушта Русију и покреће Телеграм. Код апликације телеграм се не развија потпуно отворено, али се повремено објављује. А серверски код је тајна. То не улијева повјерење, али има својих предности. Сервери се распоређени у више држава, али главни дио је у Њемачкој. У Русији је блокоран, иако све боље и боље ради у Русији захваљујући новим начинима заобилажења блокаде.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">