Čitaj mi!

Supervojnik – realnost ili naučna fantastika

Još jedna od omiljenih tema autora naučnofantastičnh dela postaje realnost - sve više zemalja radi na stvaranju supervojnika. Time se na različite načine bave Rusija, Kina i SAD, prema izveštajima, a sada im se pridružila i Francuska.

Goran Janićević, urednik emisije Dozvolite, kaže da je sama ideja supervojnika nastala zbog sve većih zahteva vojske u obavljanju borbenih operacija, koje su sve složenije i zahtevnije.

„Osnovna ideja kada se govori o izrazu 'supervojnik' jeste da vojnik bude zaštićen od pešadijske vatre, odnosno da zaštita od balističkih projektila pokriva što veći deo tela, da može da ponese veći teret i što duže koristi specijalne optičke, elektronske i laserske uređaje“, objašnjava Goran Janićević

Iako tehnologija i vojna doktrina napreduju, nauka je ipak za sada ograničena u dometima šta može da razvije.

„Američka vojska ima dodatke za telo vojnika u vidu 'ortopedskih pomagala', koja omogućavaju brže trčanje i lakše hodanje pod teretom. Suština tih pomagala jeste da vojnik može i do 25 odsto više da pređe, što mu daje veliku prednost u odnosu na potencijalnog neprijatelja“, navodi Janićević.

U studiji američke vojske „Kiborg vojnik 2050“, postoje četiri elementa koje treba unaprediti - oči, mišići, uši i mozak.

Čoveka najteže zameniti

Prema njegovom mišljenju, to se trenutno i dalje graniči sa naučnom fantastikom, ali će se vremenom to sasvim sigurno razviti u nekom obimu.

„Postoje roboti koji na strelištu mogu da gađaju iz automatske puške ili pištolja, ali kada se robot stavi u neku taktičku i realnu situaciju u kojoj se nalazi čovek, on ne može da donese ispravnu odluku. Ta sposobnost donošenja odluka je ključna i tu nauka nije mnogo odmakla. Iako postoje brojne tehnologije, čoveka nije moguće zameniti“, ističe Janićević.

Jedna od logističkih prepreka su i baterije za sve te uređaje i sisteme.

„Američka vojska je napravila egzoskelet koji omogućava vojniku da koristi sva pomagala na sebi osam sati. Rusi, na primer, u Siriji koristi odelo za deminiranje koje može da radi dva sata. Ali vojnik je vojnik 24 časa“, dodaje urednik emisije Dozvolite.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 25. dec 2020, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

Realnost iz proslosti --- fantsvastika...???

Hajde da ga prepoznamo..
On je vojni doktor policije.
Hirurg operator, specijalac na zadatku..
Jednog davnog dana poslije bitke na Sutjesci..
Operisao je nase bijedne jadne partizanske ranjenike.
Po nasem svetom obicaju ( njih dvije hiljade i pet stotina) , operacija uspjela..
Super vojnik je postao vrhovni...
AAAuuuuuu.. joooooj ,,.. mama mammma...
To je onaj nas....!!!!