Читај ми!

Ljubitelji električnih automobila, trebalo bi da zapamte ime „Aptera“

Američka startap kompanija za proizvodnju električnih vozila, „Aptera“, predstavila je svoj prvi superefikasni i lagani dvosed na tri točka i na električni i solarni pogon koji će imati domet do 1.600 kilometara.

Američka kompanija „Aptera“ počela je sa radom 2006. godine sa idejom da proizvodi superefikasne električne automobile na tri točka, i prvi prototip su predstavili već 2008. godine, u vreme kada je kompanija „Tesla“ još uvek radila na svom „roadsteru".

I pored prednosti koje su imali na polju istraživanja, „Aptera“ nije uspela da pokrene proizvodnju. Zato su osnivači kompanije pokrenuli veoma uspešan posao proizvodnje baterija za električne viljuškare, ali su sada odlučili da se vrate na prvobitnu ideju.

Sada su predstavili svoje prvo vozilo i već primaju uplate, slično kao i 2008. godine, samo što su tada novac morali da vrate jer nisu mogli da isporuče vozila.

Glavna karakteristika predstavljene „aptere 3“ je efikasnost. Vozilo na tri točka koje je toliko lagano i koje ima koeficijent otpora od samo 0,13 Cd moći će da prelazi 1.600 kilometara bez punjenja.

Sa tom vrstom efikasnosti može da postigne i domet od 400 kilometara sa jeftinijim paketom baterija ukoliko kupite osnovni model od 25.900 dolara. Kupci takođe, mogu da biraju pakete baterija do onog maksimalnog koji će ih stajati 44.900 dolara i sa kojim će moći da prevale 1.600 kilometara.

„Aptera“ nudi i izbor sistema pogona samo na prednji točak ili na sva tri i snagu od 100 do 150 kilovata. Unutrašnjost je minimalistička i podseća na „Teslin“ model 3 i model Y. Čak ima sličan ekran i korisnički interfejs.

Još jedna zanimljiva karakteristika vozila je da je delimično na solarni pogon. Ugradnjom solarnih panela na krov može se dodati još 64 kilometra dometa tokom sunčanih dana, a mogu se dodati i paneli i na prednju haubu ili zadnji deo vozila i time dodati još 38,8 kilometara.

Zainteresovani kupci se mogu prijaviti uplatom od 100 dolara i tako „kaparisati“ svoj budući automobil koji bi prema obećanjima trebalo da bude isporučen sledeće godine.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво