Читај ми!

Kako je jutjuber postalo - zanimanje

„Jutjub" je nastao pre 15 godina i promenio je svet. Neko sluša muziku, neko gleda televizijske emisije, filmove, recepte, savete... Postoje i ljudi kojima je snimanje video-priloga za „Jutjub" postao posao. Da li je jutjuber zanimanje za 21. vek?

Gledanje videa na Jutjubu pojedinim ljudima je jedini izvor informisanja, dok drugi provode sate gledajući snimke kućnih ljubimaca ili duhovitih i manje duhovitih klipova. Mario Vrećo ima svoj kanal na Jutjubu i smatra da je jutjuber zanimanje kao i svako drugo.

„Jedino što na televiziji ili nekim drugim korporativnim strukturama ima mnogo više provera, te moj sadržaj mnogo brže stiže do publike. To može biti i prednost i mana. Filter za kvalitet sadržaja je onda veoma nizak, ali nema ni cenzure, to jest nije potrebno da vam neko na višoj poziciji da odobrenje da nešto pustite“, objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Danas svako može da otvori nalog na Jutjubu i da plasira bilo koji sadržaj. Od toga može i da se zaradi ukoliko sadržaj naiđe na dobar prijem. Međutim, većina jutjubera sedi u svojim sobama i priča nešto u kameru, ipak ne nailaze svi na podjednak prijem u javnosti.

Kako objašnjava Mario Vrećo, prilozi na Jutjubu su do nedavno kao ciljnu grupu uglavnom imali mlađu publiku. To se poslednjih godina značajno promenilo.

„Meni analitika na Jutjubu govori da je sedam odsto moje publike mlađe od 18 godina, da je 30 odsto starije i oko 40 odsto starije od 30 godina. Mada to možda i nije verodostojno jer mlađi od 18 godina ne prijavljuju stvarni uzrast kako bi mogli da gledaju klipove koje, možda, ne bi trebalo da gledaju“, dodaje jutjuber.

Postavlja se pitanje da li jutjuberi imaju u vidu upravo tu činjenicu i da li se pitaju ko gleda njihove klipove i kakvu poruku šalju svojim gledaocima?

„Ja ću snimiti klipove za koje znam da gledaoci hoće da gledaju, ali nikada neću uraditi nešto u šta ne verujem. Danas je popularno da ismevaš ljude na Tik-Toku ili da ismevaš decu što se blamiraju na Tik-Toku. To ti je sastavni deo detinjstva da se blamiraš, samo što sad ostaje zauvek zapamćeno“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Mario Vrećo je nedavno snimio zanimljiv klip u kome glumi kompjuterskog miša iz popularnog kviza TV Slagalica. Na ideju je došao prateći strane Jutjub kanale na kojima su jako popularne skeč komedije koje kod nas još uvek nemaju tako dobar prijem, te pokušava da ovde plasira taj žanr.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво