Čitaj mi!

Zahvaljujući dronu, posle 33 godine naučnici zavirili u černobiljski peti blok

Prvi put posle 33 godine, zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron „Elios 2“ načinio u petom bloku nuklearne elektrane u Černobilju, saznalo se da li ima nuklearnog otpada.

Dron „Elios 2“ pripada kompaniji „Flajabiliti“, a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilju u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine. Ovo je bila prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearke.

U vreme eksplozije u Černobilju peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li bazeni u njemu imaju šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Zato je dron „Elios 2“ ušao u reaktor i, na sreću, otrkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.

Ovaj tip drona se, inače, koristi za nadzor i inspekciju elektrana. Letelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju.

Ova misija u Černobilju bila je posebno zahtevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, a ukoliko bi došlo do gubitka signala, „Elios 2“ bi bio izgubljen.

Ipak, misija je uspela, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je dodatni razlog za zadovoljstvo.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 06. dec 2020, 14:16) - anonymous [neregistrovani]

Dron

Nema radiokatkivnog otpada. Ali na osnovu snimka, bele tackice i mlecna slika, vidi se da je u prostoriji povisen nivo radioaktivnosti.
Kao sto neko napisa ispod u komentarima, taj dron najbolje da ostave tamo.

(petak, 04. dec 2020, 17:19) - anonymous [neregistrovani]

што је сигурно...

Oвo делује више као егзибиционизам него као озбиљна научна мисија...
Мада ако је постојала сумња да је ураниум из неког разлога депонован доле то се онда морало у сваком случају истражити.
Уранијумске шипке се након пар година у базену закопавају негде у Cибиру а полу живот уранијума је 4,5 милијарди дина

(petak, 04. dec 2020, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

e gledao sam na youtube neki tip je popeo na 11 hiljada metara dron ali mislim da u ovom slucaju cega su se bojali jeste veliki stepen radiacije u samo grtlu reaktora a to utice na elektroniku sigurno, ne znam nisam bas siguran ali tako mislim , mozda i gresim...

(četvrtak, 03. dec 2020, 16:22) - anonymous [neregistrovani]

jos nelogicnosti

Ako je to tako savrsen dron kao sto kazu, gubitak signala zbog prepreke u vidu zida od 70 metara ne bi trebalo da trebalo valjda da predstavlja neki problem !!!
Pretpostavljam da su konstruktori predvideli da se po gubitku signala dron sam vrati istom putanjom kojom je i dosao ??!!
Po meni jedina opasnost po dron je potencijalna povisena radijacija koja bi sprzila elektroniku !!

(četvrtak, 03. dec 2020, 11:23) - Milan [neregistrovani]

(Ne)logicno

Prva nelogicnost, zasto bi bile stavljene sipke sa uranijumom ako je jos uvek bio u izgradnji, a druga, uranijum nije dzak cementa i da se o njemu ne vodi evidencija. Po toj logici oni ne znaju koliko su imali uranijuma i koliko im nedostaje. Sve to otvara mnogo novih pitanja.

(četvrtak, 03. dec 2020, 10:09) - anonymous [neregistrovani]

xz

Taj dron odmah i da ostave tamo..