Читај ми!

Uskoro nas očekuje i superautomobil na električni pogon

U svetu električnih automobila pojavio se novi igrač. „Elejšn hiperkar“ sa sedištem u Kaliforniji, svoje mesto na tržištu želi da zauzme sa svojim zadivljujućim superautomobilom nazvanim „Freedom“ (Sloboda), koji bi sa snagom od 1.040 kilovata trebalo da bude ludački brz.

Kompanija „Elejšn“ želi da postane prvi američki proizvođač luksuznih električnih automobila, a prvi korak im je model "Freedom" koji je nastao zahvaljujući „mudrim argentinskim umovima" Karlosa Satulvskog i Maura Seravije, osnivača kompanije.

Tim inženjera koji stoji iza ovog projekta ima iskustvo iz Formule 1 i trke „24 sata Le Mana" i još nekoliko evropskih trkačkih serija.

„Elejšn“ navodi da će ručno izrađeni „fridom" imati šasiju od uglljeničkih vlakana i da će biti opremljen sa tri elektromotora. Imaće pogon na sva četiri točka i dvostepeni menjač.

Međutim, postoji i opcija za četvrti motor koji bi snagu motora podigao na neverovatnih 1.400 kilovata, odnosno 1.903 konjske snage. Verzija sa tri motora ima ciljanu težinu od 1.650 kilograma.

Unutrašnjost automobila je inspirisana kabinom borbenog aviona. Tu je digitalni ekran, minimalistička centralna konzola i dosta ugljenika, a kompanija će kupcima omogućiti da sami odaberu neke detalje u pogledu enterijera, u vidu kožnih sedišta, skupocenih metala ili dragog kamenja.

U ponudi će biti baterije od 100 i 120 kilovat časova koja će omogućiti domet od 482 do 644 kilometra. Ubrzanje od 0 do 100 kilometara na čas, „fridom“ će postizati za 1,8 sekundi, a maksimalna brzina koju će moći da postigne iznosiće 418 kilometara na sat.

Za one koji ne žele da voze električne automobile, „Elejšn“ priprema i "Freedom Iconic", koji će biti opremljen sa 5,2-litarskim V10 motorom uparenim sa sedmostepenim Es-tronik menjačem, sa duplim kvačilom i pogonom na sva četiri točka.

Radi se o „Audijevom“ motoru koji će razvijati više od 750 konjskih snaga i ubrzavati do „stotke" za dve i po sekunde. Očekuje se da mu maksimalna brzina bude 386 kilometara na sat.

Cena osnovne verzije „fridoma" biće 1,7 miliona evra, a benzinske varijante 1,9 miliona. Kada će početi prodaja, nije poznato.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара