Читај ми!

Nasini astronauti u svemir odleteli raketom Ilona Maska

Kompanija Ilona Maska, „Spejs eks“ u saradnji sa američkom Agencijom za istraživanje svemira, u dva sata posle ponoći poslala je četiri astronauta na put ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Američka kompanija „Spejs eks“ lansirala je posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu što je prvi put da Nasine astronaute prevozi jedna privatna kompanija.

Raketa „Falkon 9“ zagrmela je u jedan sat i 27 minuta, posle dva odlaganja zbog vremenskih prilika, iz svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi sa tri Amerikanca i jednim Japancem. Kapsula „Dragon“ u koju su smešteni astronauti, trebalo bi da stigne do Međunarodne svemirske stanice za oko 27 i po sati i ostane tamo do proleća.

Osnivač i izvršni direktor „Spejs eksa", Ilon Mask bio je primoran da nadgleda lansiranje iz svog doma pošto ga koronavirus nije zaobišao. S obzirom na to da je pre par dana objavio na svom nalogu na Tviteru da „najverovatnije“ ima umereni oblik kovida 19, morao je da ostane izolovan jer Nasa ne dozvoljava da iko sa pozitivnim testom na koronavirus uđe u Svemirski centar „Kenedi“.

Posada, sastavljena od tri muškarca i jedne žene, koju predvodi komandant Majk Hopkins, pukovnik vazduhoplovstva, kapsulu je nazvala „Elastičnost“ ("Resilience") ne samo zbog pandemije koronavirusa, već i u znak rasne i rodne jednakosti.

I sam sastav posade ide u prilog ovom imenu. Tu su fizičarka Šenon Voker, kao i komandant mornarice Viktor Glover, prvi crni astronaut koji je otišao na Međunarodnu svemrisku stanicu, kao i Japanac Soići Nogući, koji je ovim letom postao prvi astronaut koju je u poslednjih 40 godina lansiran u svemir na tri različite vrste letelica.

Inače, kapsula „dragon“ je prilično prostrana i može da primi do sedam astronauta. Dosadašnje svemirske kapsule uspevale su da lansiraju najviše tri osobe.

Četvoro astronauta će se pridružiti dvojici Rusa i jednom Amerikancu koji su prošlog meseca doleteli na Međunarodnu svemirsku stanicu iz Kazahstana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара